Bugajski: Moskva se plaši Bidenove politike na Balkanu

Vijesti 22. dec 202020:05 > 20:19
Reuters/Kevin Lamarque

Bidenovim izborom na poziciju predsjednika SAD-a Moskva je postala sve nervoznija glede svojih ambicija koje će naići na direktniju konfrontaciju, navodi Janusz Bugajski u tekstu objavljenom za američki portal The Hill, dodajući da se Kremlj plaši američkog ponovnog uplitanja u region i podrške zemljama Zapadnog Balkana u integraciji u zapadno društvo.

Nedavna posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova regionu primjer je nemira koji zahvata Moskvu, navodi on. Lavrovova izjava o važnosti Balkana reflektuje ruske aspiracije u odnosu na Washington.

Tada je Lavrov izjavio da bi “neke zapadne zemlje željele da pretvore ovaj dio Evrope u arenu geopolitičkih konfrontacija i stvaranje novih linija razdvajanja.” To je upravo ono što Kremlj pokušava, sprečavajući preostale zapadnobalkanske zemlje da se pomire i steknu pravo na NATO i EU članstvo.

Prema riječima Bugajskog, Moskva se namjerila na dvije države koje joj omogućavaju sprovođenje regionalne strategije “zavadi pa vladaj” – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Tokom svoje kontroverzne posjete Bosni i Hercegovini, 15. decembra, Lavrov se otvoreno usprotivio NATO proširenju ističući vojnu neutralnost bh. entiteta Republika Srpska. U stvarnosti takva odluka se može donijeti samo u Sarajevo, prenosi The Hill.

Naglasio je Bugajski i činjenicu da se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu sastali sa Lavrovom upravo zbog njegovog uplitanja u unutrašnju politiku BiH.

Da se Moskva protivi napretku BiH na putu ka EU, Bugajski pokazuje raznim ekonomskim poticajima koje je Rusija ponudila Republici Srpskoj, a koji uključuju projekte sa ruskim firmama na polju gasne infrastrukture ”što bi učinilo entitet ovisnijim o Moskvi”.

Poslije Sarajeva, Lavrov je posjetio Beograd čime je poslao snažnu poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Moskva se plaši da bi Biden mogao izvršiti pritisak na Vučića da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, prizna integrisaniju BiH i da prekine miješanje Srbije u unutrašnju politiku Crne Gore.

Bugajski navodi da će Moskva bez sumnje tražiti novi pristup Bidenovoj administraciji, kao što to radi i sa svim budućim predsjednicima SAD-a.

Najnovije informacije koje se tiču cyber napada ruskih obavještajnih službi na američke agencije i firme će Kremlj momentalno negirati te iskoristiti da iznese tvrdnje da se bilateralni odnosi moraju hitno popraviti.

Bugajski smatra da se Biden mora oduprijeti Moskvi te navodi da je već izjavio kako je američka odbrana od cyber napada nedovoljna te da Sjedinjene Države moraju “prekinuti i odvratiti svoje protivnike” od budućih cyber napada.

Pored jasnih poruka vezanih za cyber napade, ”nova administracija može potvrditi interese SAD-a i njenih saveznika tako što će odbiti štetni ruski utjecaj na balkanskom poluotoku”.

Janusz Bugajski je viši saradnik u Fondaciji Jamestown u Washingtonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad