Popović: RS-ov referendum o Sudu i Tužilaštvu je neophodan

Vijesti 02. jul 201513:35 > 13:47
N1

Neophodno je da Republika Srpska provede referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, da pozicija i opozicija zajedno rade na vraćanju oduzetih nadležnosti, ali i da se institucije Republike Srpske odupru pritiscima međunarodne zajednice, izjavio je Srni politički analitičar Gostimir Popović.

Popović je istakao da je konačno došlo vrijeme da se oduzete nadležnosti vrate, jer Republika Srpska na to ima pravo, a njene institucije u tome treba da istraju.

“Kada govorimo o nelegitimno oduzetim nadležnostima, ne da je pet do 12, nego je 12 i pet, i konačno je vreme da se to vraća i to veoma ubrzanim tempom. Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje su nelegitimne i nametnute institucije, možda jeste prvi korak, ali put od sedam milja počinje prvim korakom”, rekao je Popović.

Navodeći da i pozicija i opozicija imaju “određeni stepen grehova” iz prošlosti koje treba da ostave po strani, Popović je ocijenio da je o ključnim pitanjima potrebno njihovo jedinstvo i da rade u interesu naroda, s obzirom da to i građani i sve organizacije u Srpskoj od njih traže.

“Neophodno je da se referendum početkom septembra zaista dogodi. Ako Škoti imaju pravo na referendum, Švajcarci imaju referendum o tome da li će da asfaltiraju dva kilometra puta, Grci imaju refrendum o Evropskoj uniji – i Republika Srpska ima pravo na izjašnjavanje”, konstatovao je Popović.

On je naglasio da institucije Republike Srpske imaju veliki zadatak da se odupru pritiscima međunarodne zajednice i da urade ono što narod zahtijeva od njih.

“Pritisci od Ambasade SAD i aktuelnog ambasadora /Morin Kormak/ zaista su veliki i biće veliki, ali njoj bi bilo bolje da diže ekološku svest, jer izgleda to jedino zna, a nema pojma šta znači referendum i ko ima pravo na njega”, poručio je Popović.

On je zaključio da su očekivani i pritisci Kancelarije visokog predstavnika, s obzirom na to da je i do sada radila sve, samo ne ono što joj je u opisu posla.