Corrias: Italija poštuje i priznaje genocid u Srebrenici

Vijesti 03. jul 201509:19 > 09:39
N1

Italijanski ambasador u BiH Ruggero Corrias u jutarnjem programu N1 televizije govorio je o predstojećem gostovanje La Scale u Sarajevu, genocidu u Srebrenici i odnosu BiH i Italije.

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i UniCredit dovode La Scala-inu Filharmoniju u Sarajevo. Dvadeset godina od kraja sukoba, sa Koncertom za mir posvećenim nadi i pomirenju, u nedjelju 12. jula u 21:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, dan nakon tužne godišnjice genocida u Srebrenici.

11. jula obilježit će se dvadeset godina tragičnih događaja u Srebrenici, ali 12. jula ambasador Italije u BiH želi da se misli o sutra.

Italija će biti predstavljena od strane predsjednice Zastupničkog doma Italije jer ona predstavlja cijelu Republiku Italiju. Dolazimo zbog poštovanje prema žrtvama i porodicama žrtava, sudovi su presudili da je bio genocid i mi to tako priznajemo, a treći nam je cilj budućnost i pomirenje naroda u BiH.”

Svi europljani žive u raznolikosti kultura. “To ne treba dijeliti ljude, već se treba smatrati bogatstvom.”

Ambasador Corias je odgovorio na pitanje na koji način će svi zainteresovani moći uživati u Milanskoj La Scali.

Mi smo htjeli da hiljade ljudi prati taj koncert. Ipak oni su zahtjevni po pitanju akustike, pa koncert ne može biti održan u Skenderiji. Morali smo se odlučiti za Narodno pozorište u Sarajevu. Koncert će se moći pratiti na ekranu ispred BBI centra u Sarajevu, kao i na TV.

Osigurani su LED ekrani na pet lokacija u centru grada, tačnije ispred pet najznačajnijih kulturno-historijskih-religijskih objekata u gradu sa stolicama.

Ekrani će biti postavljeni ispred ispred Narodnog pozorišta, Katedrale, Saborne crkve, Starog hrama i kod Sebilja (samo na ovom mjestu, nece biti stolica da se ne bi ometalo redovno kretanje prolaznika).

Predkoncerti će biti također ispred četiri lokacije sa stolicama: Violeta Smailovic ispred NPS, Mali Mozart ispred Starog hrama, MAS ispred Katedrale i kvartet duhaca “Mali svijet” ispred Saborne crkve.

La Scalina Filharmonija bila je već u Sarajevu pod dirigovanjem Riccarda Mutija 14. jula 1997. tokom jedne večeri za pamćenje kojom je inauguriran projekat “Putevi prijateljstva”, donoseći svjedočanstvo mira odmah po tragičnim događajima koji su obilježili historiju Europe na kraju proteklog milenija.

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini otvorena je u aprilu 1994. kao Specijalna diplomatska delegacija.

Izvanredna je saradnja. Italija je drugi partner BiH. Trgovina razmjena BiH i Italije iznosi 10 posto.”

Kada je u pitanju kulturna saradnja, posljednje dvije godine Ambasada Italije organizira Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo ima svaki mjesec jedan festival. Mi smo morali definirati jedini mjesec u kojem nema festivala, a to je novembar. 21. novembra cemo dovesti lirski teatar Guiseppe Verdi povodom potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Imat ćemo jednu sedmicu italijanskog savremenog filma, kao i kuhara koji će predstaviti razne delicije“, istakao je ambasador Italije.