Potpisan sporazum, prekinut štrajk policije USK

Vijesti 07. jul 201516:24 > 16:27
N1

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i Sindikat policije USK-a potpisali su danas u Bihaću Sporazum o zamrzavanju štrajka, saopćeno je iz Press službe Vlade Kantona.

“Policija je odmah počela sa radom, a rad će biti organizovan prekovremeno”, saopćili su predsjednik Sindikata Mahmut Alagić i ministar unutrašnjih poslova USK-a Senad Kljajić, a navodi se u saopćenju.

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Kantona Izudin Saračević te resorni ministri finansija, obrazovanja, unutrašnjih poslova i pravosuđa održali su zajednički sastanak s predstavnicima sindikata svih budžetskih korisnika. Oni su informisani da će sredstva iz kratkoročnog kredita, u iznosu od sedam miliona KM, sutra biti operativna i da će već sutra započeti isplate dijela zatečenih dugovanja.

Konkretno, bit će isplaćeno šest naknada za topli obrok za period oktobar 2014. – mart 2015. godine, potom naknade za prevoz za 2014. godinu, a nakon toga slijedi isplata plata za maj.

Premijer Saračević naglasio je, u razgovoru sa predstavnicima sindikata, da sredstva iz dugoročnog kredita u iznosu od 16,5 miliona KM ostaju namijenjena za pokrivanje zatečenog deficita i da će tu prioritet za isplate naknada imati pripadnici boračke populacije i socijalna davanja.

Razgovori sa sindikatima bit će nastavljeni kako bi se zajednički definisala moguća rješenja za uštede i prevazilaženje finansijske krize na području USK-a, dogovoreno je na današnjem sastanku, stoji u saopćenju Press službe Vlade USK-a.