Nacionalne manjine u BiH kreću u borbu za svoja prava

Vijesti 27. okt 201422:02 > 22:08
Screenshot N1

Pripadnici "ostalih" ne učestvuju u političkom životu, nemaju pravo na učenje maternjeg jezika i teško se zapošljavaju.

Dervo Sejdić je žrtva diskriminacije samo zato što je pripadnik romske nacionalne manjine.

Biti danas pripadnik manjine u BiH znači biti čovjek nekog drugog reda. Kad to kažem, onda prije svega mislim na poznati predmet Sejdić-Finci, koji nikako da se implementira, nikako da se riješi“, kazao je Sejdić.

Osobe zadužene za zaštitu prava manjina, članovi vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentu BiH, nemoćni su u rješavanju problema “ostalih”, jer po zakonu i ovlaštenjima  imaju samo savjetodavnu ulogu koja nije obavezujuća.

Vlast godinama ignoriše savjesnu kategorija koja u očima vlasti – ne postoji.

Da problem bude veći, BiH ima obaveze jer je potpisala kojekakve konvencije i međunarodne obaveze koje su vezane za pitanja manjina, kao što su predmet Sejdić-Finci, gdje oni to jednostavno smatraju ignorantskim“, kazao je Tihomir Knežiček, predsjedavajući vijeća nacionalnih manjina.

Novi izbori znače novu vlast, ali budući da na vlasti uvijek kruže iste stranke i političari, manjine ne bi trebale osjeteti bilo kakav napredak u ostvarenju prava.

Kada bi rezultati popisa stanovništva u BiH pokazali drastičan porast pripadnika manjina, u vijeću vjeruju da bi i to bilo uzalud.