Samit u Beču: BiH umjesto pet, kandidovala dva projekta

Vijesti 04. aug 201512:33 > 12:41
N1

Vlasti BiH, ali i zemalja regiona, treba da pripreme projekte koje će prezentirati na samitu u Beču, 27. augusta.

Kako saznaje N1, Bosna i Hercegovina je 31. jula Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Evropske komisije kandidovala dva projekta.

Riječ je o izgradnji graničnog prelaza i mosta na Savi, Odžak – Svilaj, čija je vrijednost 109 miliona eura, od čega je grant Evropske komisije 22 miliona.

Drugi projekat je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, vrijednosti 105 miliona eura, uz evropski grant od 21 milion eura.

Ranije je najavljeno da će BiH kandidovati pet projekata, među kojima su autoput Gradiška-Banjaluka-Travnik-Lašva,koridora Pet Ceželeznica od Šamca do Čapljine, gradnja sarajevskog aerodroma, te proširenje plovnog puta na Savi, uz izgradnju luka u Šamcu i Brčkom.

Ostalo je nejasno zašto je BiH kandidovala samo dva projekta, ako su ranije najavljivali veći broj projekata. Kako nam je potvrđeno, BiH je ispunila sve zahtjeve koje je tražila Evropska unija, uoči Bečkog samita, na kojem treba da budu odobreni regionalni infrastrukturni projekti, za koje je Unija spremna da izdvoji milijardu eura.

Zauzvrat, BiH je morala formirati Državni investicijski komitet, usvojena Transportna strategija, te usaglašena jedinstvena lista prioritetnih projekata.