"Crni bombarder" se krije u planini, ali nastavljaju program

Vijesti 22. aug 201514:30 > 14:54
N1

Radio stanica Radio Slobodni Drvar je počela raditi početkom augusta i za svega nekoliko dana postigla nevjerovatnu slušanost. Stanicu je osnovala grupa građana, kako kažu, kao otpor i odgovor na ono što radi SNSD u Drvaru.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) zabranila je krajem prošle sedmice rad Slobodnom Drvaru.

Načelnik Drvara Stevica Lukač je lokalnoj policiji podnio i prijavu protiv saradnika Radija Davida Sabljića optuživši ga za „pozivanje građana na pobunu protiv vlasti i podizanje revolucije“. Sabljić je tokom saslušanja u policiji kazao da javno govori samo ono što govore građani Drvara koji više ne mogu trpjeti torturu SNSD-ove vlasti u općini.

“Vlast već godinama šikanira sve ljude koji joj se ne sviđaju. Nas grupa građana se organizovala i krenuli smo u borbu za slobodni Drvar. Javno govorimo imenom i prezimenom o akterima kriminala i korupcije, nikoga ne štedimo, a informacije dobivamo od građana. Radio Slobodni Drvar sluša 90 posto građana, a SNSD deset posto. Mi svojim programom jesmo šokirali vlast i nikada se nećemo predati. Nabavili smo novu opremu i svojim programom pokrit ćemo i Bihać, Ključ, Petrovac, slušat će nas i u Laktašima”, objasnio je Mišo Balaban čija je emisija “Crni bombarder” najslušanija, navodi Dnevni list.

On je javno pozvao sve “pravnike i odvjetnike iz BiH da mu pomognu u odbrani ljudskog prava na slobodu govora”. Radio Slobodni Drvar radi zahvaljujući novčanoj pomoći, odnosno dobrovoljnim prilozima koji stižu iz mnogih krajeva BiH i zapadne Evrope.

Drvarčani kažu da je njihov grad na izdisaju, da nisu sigurni kako će preživjeti ono što je od njega uradila lokalna i kantonalna vlast i tvrde da je u Drvaru “izvršena najveća pljačka na svijetu po glavi stanovnika”. Balaban objašnjava da Drvar sada ima blizu 4.000 stanovnika od kojih samo njih 1.000 radi. “To je manji kruzer, ali nemamo dobrog kapetana i dobru posadu. SNSD je sve uništio, a oni koji imaju posao, dobili su ga samo zahvaljujući partijskoj knjižici te stranke”, kazao je.

“Prije rata u Drvaru je živjelo 99 posto Srba. Danas imate općinu Istočni Drvar koja je naslonjena na Drvar i pripada Republici Srpskoj. Istočni Drvar ima milionski proračun i 20 stanovnika, a Kozarac s 20.000 stanovnika ima status mjesne zajednice. Kako je to moguće, ko je tu budala, kome treba općina s 20 stanovnika, 20 baba. Meni tu ništa nije jasno, pitam se je li na djelu ono srpsko licemjerje, omalovažavanje građana i državljana BiH”, kaže Balaban.

Kanton 10 ima deset radio stanica i prema nekim informacijama svaka iz proračuna dobije približno 100.000 maraka godišnje.

“Da mi na Radio Slobodnom Drvaru pjevamo pjesme o Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću ili Bakiru Izetbegoviću, dozvola za rad i novac stigli bi nam helikopterom. To ne radimo i nećemo nikada. Koristimo pravo na slobodu govora i borit ćemo se do kraja, neka nas osude i strpaju u zatvor. Odležat ćemo kaznu, nije problem, ali šutjeti o kriminalu i onome što radi vlast nećemo. Rukovodimo se isključivo onim kako čovjek bez slobode ne treba da živi”, poručio je Balaban.

S tajne lokacije na planini Klekovača prošlog vikenda počelo je emitovanje programa Radija Slobodni Drvar i preko interneta.

“Nakon što su nam zabranili rad, na konjima smo prenijeli opremu na planinu Klekovaču i ponovo emitujemo program. Lokacija je tajna i niko, ni najbolji specijalci ne mogu nas pronaći”, saopćio je Radio Slobodni Drvar prije dva dana.

Prema Radiju Slobodni Drvar, vlasti tog grada, ali i kantona, Federacije, Republike Srpske i države redovno lansiraju laži izmišljotine kako bi pažnju građana odvukli od kriminala i korupcije u kojima politički moćnici sudjeluju.

“Eto, ubiše nas pričom o naoružanim vehabijama u šumama Oštrelja i Klekovače. Uzduž i poprijeko sam prošao tim šumama i nigdje ih nisam vidio”, izjavio je Mišo Balaban.