Šta može pokazati analiza predmeta ratnih zločina

Vijesti 04. sep 201518:37 > 19:12
N1

Milorad Dodik najavljuje krivičnu odgovornosti onih koji, kako kaže, ruše nadležnosti Republike Srpske. Nije spominao referendum. Koji bi mogao biti razlog OSCE-ove analize predmeta ratnih zločina u državnom tužilaštvu?

Šta je okidač OSCE-u, odnosno Haagu u namjeri da provede nezavisnu analizu predmeta ratih zločina pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, šef Misije OSCE-a saopštit će tek sutra. Iz ovih institucija danas zid šutnje. Odluka je podijelila Bosnu i Hercegovinu. U Federaciji kažu da je to vjetar u leđa Miloradu Dodiku i odluci o sprovođenju referenduma. Iz Republike Srpske pak smatraju da je analiza neophodna i dobrodošla.

“Tužilaštvo ima određeni strah da će se kroz kontrolu predmeta upravo utvrditi koliko je najsloženijih predmeta ratnih zločina nad Srbima neprocesuirano i od kada stoje prijave i da nije preuzeta nijedna jedina istražna radnja. To je strah Tužilaštva BiH”, rekao je Milorad Kojić, iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS.

Ja sam razočaran stajalištem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jer mislim da ne postoji osnov da OSCE vrši kontrolu bilo koje vrste čak i onu koju naziva dobronamjernom. Ono što rade to ne može biti dostupno nikom drugom osim strankama i sudovima”, kazao je Asim Crnalić, advokat.

Visoki sudski i tužilački savjet bio je jasan. Analiza je dozvoljena. No, hoće li Goran Salihović i tužioci snositi posljedice jer su i dalje stava da OSCE-u analizu neće dozvoliti.

“Postupanje po odlukama VSTS-a je obaveza svih pravosudnih institucija u BiH i nosilaca pravosudnih funkcija. Neizvršavanje odluka VSTS-a može predstavljati disciplinski prekršaj, eventualno”, izjavio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

OSCE je od 2006. vršio određenu vrstu nadzora prisustvujući na suđenjima.

To nije ništa novo, to je već bilo, samo je par mjeseci bilo prekinuto. S jedne strane gledano na ovu našu histeriju kako je pravosuđe na državnom nivou nastalo, to je vrlo očekivano. S druge, pravne strane gledano, nigdje u svijetu nemate nekoga ko može tako da prebira preko tužilačkog spisa”, kazala je Erna Mačkić, iz BIRN-a BiH.

Sumnja li OSCE u ozbiljno kršenje ljudskih prava ili zakona prilikom postupanja bh. tužilaca u predmetima ratnih zločina – o tome brigu i analizu trebaju da vode isključivo stručnjaci u Bosni i Hercegovini, smatraju pravnici. U protivnom se daje primat političkim diskusijama i pritiscima, a ne pravu.