Mobing u BiH u porastu, prošle godine 69 žalbi

Vijesti 29. sep 201515:47 > 15:49
Morguefile.com

Tematsku sjednicu o izazovima u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije BiH u slučajevima mobinga organizovali su nevladina organizacija "Prava za sve“ i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u saradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je istaknuto, mobing podrazumijeva specifičan oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina kontinurano psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu s ciljem ugrožavanja njenog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mjesta. Naglašeno je i to da se, kao specifičan oblik nefizičkog uznemiravanja na radnom mjestu, mobing teško prepoznaje i još teže dokazuje, dok su njegove posljedice nesagledive.

Na tematskoj sjednici predstavljeni su i pojedini podaci iz godišnjeg izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o pojavama diskriminacije u BiH u 2014. godini.

Između ostalog, u izvještaju je navedeno da je u 2014. godini primljeno 69 žalbi koje se odnose na mobing. Upoređujući podatke iz prethodnih godina, evidentno je da je mobing u porastu, čemu, kako je rečeno, doprinosi teška ekonomska situacija, visoka stopa nezaposlenosti, loše uređeno tržište rada i nedostatak kapaciteta nadležnih inspekcija.

Izvještaj ukazuje i na to da su upravo slučajevi mobinga među najbrojnijim slučajevima kršenja Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, koji je na snazi od 2009. godine, a da su, istovremeno, najmalobrojniji po broju procesuiranih slučajeva. Razlog tome, rečeno je, leži u nedostatku adekvatnog odgovora institucija na problem, što za posljedicu ima neefikasnu i neblagovremenu zaštitu radnika i građana. Upozoreno je na to da radnici često nemaju dovoljno saznanja o tome koji oblici ponašanja spadaju u mobing, niti poznaju mehanizme zaštite i mogućnosti sankcija u slučajevima mobinga.

S druge strane, istaknuto je i da se poslodavci ne trude osigurati internu politiku i pravilnike o postupanju osoba koje su prijavile slučaj mobinga ili koje svjedoče u postupcima, kao i da nedostaje kadrova u sistemu pravne pomoći koji su obučeni za rad na ovim slučajevima.

Odlučeno je da se transkript i izvješće sa današnjeg skupa, sa prijedlogom preporuka i zaključaka, dostave i razmatraju na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH.