Aflatoksin u mlijeku pronađen na nekoliko semberskih farmi

Vijesti 14. okt 201517:33 > 19:12
N1 / Arhiv

U kontrolnom uzorkovanju mlijeka u toku oktobra na nekoliko farmi u Republici Srpskoj, koje kao stočnu hranu koriste kukuruz iz prethodnih godina, utvrđeno je prisustvo aflatoksina iznad dozvoljenih granica. Nadležni ipak tvrde kako je domaće mlijeko sigurno.

Prošlogodišnji kukuruz, iz godine velike poplave, najvjerovatniji je uzročnik pojave aflatoksina u mlijeku na nekoliko semberskih farmi i jednoj u Kozarskoj Dubici.

Sporadično, veći nivo aflatoksina M1 otkriven je nakon redovne preventivne kontrole koju svakodnevno obavljaju mljekare prilikom preuzimanja mlijeka na otkupnim stanicama.

“U kontrolnom uzorkovanju mlijeka u toku oktobra mjeseca na nekoliko farmi u Republici Srpskoj, koje koriste stočnu hranu (kukuruz) iz prethodnih godina, utvrđeno je prisustvo aflatoksina iznad dozvoljenih granica. Sa navedenih farmi, automatski je obustavljen otkup mlijeka”, navedeno je u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“U ovoj godini je bilo par sporadičnih slučajeva, nije bilo ekstremne pojave aflatoskina u mlijeku. Provedene su procedure – te farme su stavljene van otkupa i obično je to neki rok od desetak dana”, rekla je Dušanka Makivić iz Inspektorata RS.

Vlada RS saopštila je da je formirala stručni tim za praćenje uticaja suše.

Cilj je pratiti nivo mikrotoksina u stočnoj hrani.

U augustu je kontrolisano 100 uzoraka kukuruza i silaže i svi su bili negativni, što nadležnim daje za pravo da tvrde da je domaće mlijeko sigurno.

Farmeri isto tvrde.

Utvrđena koncentracija, veća od dozvoljenih 0,05 jedinica aflatoksina, štetna je za zdravlje ljudi i životinja. No, sistem brze kontrole u BiH, posebno nakon odobravanja izvoza mlijeka u EU, sprečava veću štetu – poput one 2013. godine kada je zbog kukuruza lošeg kvaliteta, prosuto na hiljade litara mlijeka.