Počinje šesti Sajam stipendija u Sarajevu

Vijesti 15. okt 201510:10 > 10:12
N1

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i ove godine organizuje Sajam stipendija u Sarajevu, i to šesti po redu koji počinje danas u 10 sati na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i trajat će do 17 sati.

Sajam stipendija je jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.

Razgovarali smo sa Adnanom Rahimićem, stručnim saradnikom za međunarodnu saradnju, koji je istakao da je 25 institucija koje stipendiraju studente odgovorilo na poziv koji je bio upućen svim institucijama koje dodjeljuju finansijsku pomoć studentima.

Kazao je da Sajam stipendija bilježi blizu 5.000 posjetitelja, a da su na njemu prisutne sve institucije koje če raspisati ili imaju već raspisan poziv za stipendiranje.

Rahimić je kazao da treba zapamtiti da Sajam stipendija ne dijeli stipendije nego pruža studentima informacije o njima. Studenti mogu doći sa svim pitanjima, a izlagači će se potruditi da im pruže sve neophodne odgovore i uklone nejasnoće.

Istakao je zadovoljstvo što je Univerzitet u Sarajevu sarađuje sa poznatim Erasmus Mundus sistemom, i da je učestvovao u svih 19 projekata koje su bili namijenjene zemljama Zapadnog Balkana.

U narednom periodu, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu posvetit će se Info danima sa akcentom na Erasmus Plus kampanju, gdje će pružati informacije zainteresovanima s ciljem povećanja broja aplikanata.