Akcija "Lipstick": Više žena na saslušanju

Vijesti 27. okt 201512:34 > 12:39
Reuters / Arhiv

Više žena je na saslušanju u svojstvu svjedoka, nakon jutrošnje akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pod nazivom "Lipstick", koja je provedene na širem području Sarajeva zbog krivičnog djela navođenje na prostituciju i pranje novca.

Portparol SIPA-e Kristina Jozić izjavila je da su klijenti najčešće bili strani državljani, osobe turskog i arapskog porijekla, te da je cijena seksualnih usluga bila oko 200 KM.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su jutros tri lica na širem području Sarajeva zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom navođenje na prostituciju i krivičnim djelom pranje novca.

U akciji “Lipstick” uhapšeni su S.K, O.N. i M.Š. i pretreseni su objekti na tri lokacije.

Oni su osumnjičeni da su učestvovali u organizovanju ili vođenju aktivnosti u vezi sa pružanjem seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo i šire, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovorima za pružanje seksualnih usluga, a zatim su na dogovoreno mjesto prevozili lica koja su pružala seksualne usluge i dolazili po njih.

Prvoosumnjičeni je za navedene usluge naplaćivao 50 posto od dogovorenog iznosa, čime je stekao znatnu protivpravnu imovinsku korist.

Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku – mobilni telefoni, SIM kartice, određeni novčani iznos, dva komada vatrenog oružja sa municijom i drugi predmeti.

Uhapšeni su privedeni u službene prostorije SIPA-e na kriminalističku obradu nakon čega će, uz izvještaj, biti predati na dalje postupanje Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Akcija je provedena na osnovu naredbi Kantonalnog suda i tužilaštva u Sarajevu, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage koju su istražioci Agencije proveli pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva.