Građane BiH ne brinu tvrdnje o povezanosti mesa i raka

Vijesti 27. okt 201518:52 > 20:58
N1 / Arhiv

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije prema kome su mesne prerađevine kancerogene namirnice, a crveno meso “mogući krivac” za neke vrste raka, ne prolazi kod naših kupaca.

I stručnjaci tvrde da nema razloga za paniku, pogotovo ukoliko se mesni proizvodi jedu umjereno.

U laboratoriji na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci vrši se analiza mesnih prerađevina.

U viršlama, salami, kobasicama ili paštetama nalaze se aditivi koji su štetni. Ali dozvoljena doza aditiva i umjereno konzumiranje ovih proizvoda ne mogu narušiti ljudsko zdravlje, tvrde stručnjaci.

Svi aditivi koji se koriste su pod ingerencijom evropske komisije koja izdaje listu dozvoljenih aditiva koji se dodaju u hranu i svaka mesna industrija mora se pridržavati tih pravilnika“, rekla je Snježana Mandić, profesor tehnologije mesa.

Pljeskavice, ćevapi, kobasice… Primamljiv miris, ali i visoka temperatura i brz način pripreme nisu bezazleni, slažu se i domaći stručnajci sa stavovima SZO.

Iako stručnjaci upozoravaju da je meso sa roštilja najopasnije i da je kancerogeno, većina ljudi ne odustaje od ovog brzog, praktičnog i ukusnog načina ishrane.

Crveno meso do sada se smatralo izvorom proteina, minerala i željeza ,ukoliko su životinje pravilno hranjene. Proteini za brži rast, Zakonom su zabranjeni.

Životinje koje su hranjene na pravilan način daju meso koje je izuzetno zdravo i koje je poželjno u našoj ishrani, ali u određenim količinama. Moramo balansirati našu ishranu da unosimo i biljnih i animalnih proizvoda“, istakla je Mandić.

Stotinama godina unazad ručak bez mesa nezamisliv je većini stanovnika BiH. Povećanje broja oboljelih od kancera debelog crijeva prisutno je posljednjih decenija.

2013. godina dostigla je šokantne podatke – 245 oboljelih od raka debelog crijeva u FBiH, u RS 648.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.