Dva dana nadlijetanja: OS BiH ugasile požar iznad Rujišta

Vijesti 07. nov 201515:09 > 15:12
Anadolija

Gašenju požara, koji je u srijedu 4. studenoga oko 21 sat izbio na Rujištu iznad Mostara, zbog nepristupačnosti terena i nemogućnosti profesionalnih vatrogasnih postrojbi Grada Mostara da ga saniraju, u pomoć su pritekle Oružane snage BiH, koje su ga iz zraka ugasile danas iza 13 sati.

“Nešto poslije 13 sati ugašen je požar na Rujištu. Helikopter Oružanih snaga počeo je djelovati oko 11 sati i nakon 10 naleta uspješno sanirao požarište”, kazao je glasnogovornik Operativnog stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović.

Helikopter Oružanih snaga, kako je naglasio, uspješno je danas obavio svoj posao, a vatrogasne snage koje su na terenu dežurat će tijekom dana.

Da je stanje bilo više nego alarmantno uvjerila se novinarska ekipa Anadolu Agency koja je bila na licu događaja dok je trajalo gašenje požarišta.

Požar je jučer iz zraka gašen u pet navrata, a od jutros je helikopter OS BiH iznad Rujišta gaseći požar nadletio deset puta kako bi savladao vatrenu stihiju. Mustafa Hebib iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rujište ističe kako se dobrovoljci s područja Mostar s ovim požarom bore već danima i kako je zbog nepristupačnosti terena i zaostalih mina nužna bila pomoć Oružanih snaga BiH.

“Dio požarišta saniran je jučer, ali se noćas usred jakog djelovanja vjetra ponovno aktivirao. Nadam se da će danas požar biti saniran do kraja, a mi ćemo, ipak, ostati i za svaki slučaj pratiti situaciju”, ustvrdio je Hebib.

Linija požarišta kako naglašava obuhvatila je četiri kilometra i prijetila je daljnjem širenju te velikim materijalnim gubitcima zaštićene munike..

“Nanesena je ogromna šteta. U ovom požaru smo izgubili i dosta munike, sad trenutno gori pet stabala, koja ne smijemo sjeći jer su u nepristupačnom terenu i postoji mogućnost da se otkotrljaju u dio koji nije zahvaćen požarom što bi pričinilo još veću štetu”, pojasnio je Hebib.

Vjeruje da je uzrok požara ljudski faktor.

Akciji gašenja i praćenja požara pomoć je pružilo oko 20 djelatnika Šumarstva Srednje-neretvansko i DVD Rujišta koji na lokalitetu Guvnine i Prevoj sprečavaju širenje požara.

Zamjenik komandira Profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Mostar Dragan Velagić je podsjetio kako postoje manji krakovi koji mogu da se prošire tijekom večeri i noći te će ekipe ostati u pripravnosti na dalje, kako se požarište ne bi ponovno aktiviralo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.