Poribljavanje mostarske zone: Pušteno 50.000 pastrmke

Vijesti 26. nov 201510:23 > 10:26
N1

Udruženje sportskih ribolovaca "Neretva 1933" obavilo je poribljavanje rijeke Neretve u ribolovnom području zone Mostar.

Đenana Kaminić se iz Mostara javila u Novi dan te je razgovarala sa Sulejmanom Ćurićem iz Udruženja o ribljem fondu kojim je bogatije ovo područje.

U rijeke Bunu, Bunicu, Neretvu i Jasenicu je puštena riblja mlađ u cilju poribljavanja. Pušteno je 50.000 pastrmke, više od 1.800 komada šarana. Poribljavanje je trebalo biti urađeno prošlog mjeseca, ali je odgođeno zbog nekvalitetne mlađi i nepotpune dokumentacije.

“Nije izvršena dezinfekcija mjesta gdje je bila mlađ pa nismo smjeli da prihvatimo takvu ribu te smo morali odgoditi poribljavanje za poslije”, rekao je Ćurić.

O tome šta ribolovci rade sa ribama kada ih ulove je rekao kako mogu jednu meku i dvije potrošne ponijeti kući, ali i više komada klenova, no ne smiju ih stavljati u promet.

Prema svim veterinsarskim nalazima, riba iz Neretve je jako zdrava, bez obzira koliko je zagađena rijeka u smislu otpadnih voda“, kazao je Ćurić.

Govorio je i o značaju poribljavanja. “Da nema poribljavanja ne bi bilo dovoljno ribe. Poznato je da riba za mrijest bira gornje tokove rijeka i zbog brana se smanjio mrijest za 70 posto i zbog toga je potrebno vještačko poribljavanje“, kazao je.

Dodao je i kako krivolova ima, ali i da imaju dobru ribočuvarsku službu koja pazi da se to ne dešava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.