"4.000 naših lažnih azilanata ugrozilo bezvizni režim BiH"

Vijesti 07. dec 201519:44 > 19:53
N1

Ministri policije iz cijele regije u Sarajevu traže odgovore i zajedničke mjere u borbi protiv terorizma. Teme cjelodnevne konferencije su i problem migranata i nelegalna trgovina oružjem.

Ministri su istakli da će tražiti zajedničko rješenje kako bi bili spremni na sve izazove, a to se prije svega odnosi na izbjegličku krizu i borbu protiv terorizma. Visoki gosti iz Evropske Unije saopštili su da su zemlje zapadnog Balkana četvrte po broju zahtjeva za azil. Ispred ovih zemalja nalaze se samo Sirija, Irak i Afganistan.

Ipak, poručeno je da je EU opredjeljena da se zadrži bezvizni režima za države zapadnog Balkana.

Iz Njemačke je stigao zahtjev da Bosna i Hercegovina primi 3.900 građana BiH koji su se prijavili lažno kao azilanti u ovoj državi.

Liberalizacija viznog režima je ključna za zemlje zapadnog Balkana i treba da se izbjegne suspenzija mehanizma, poručeno je iz Njemačke.

“Sigurno je da ćemo u skorije vrijeme primiti blizu 4.000 naših državljana koji su poslije liberalizacije viznog režima otišli u Njemačku pored čitavog niza mjera, iako smo mi govorili da neće biti moguće dobiti azil, i na određeni način su predstavljali prijetnju za bezvizni režim BiH”, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Na ovo ministarskom forumu učestvuju ministri iz cijele regije i Evropske Unije. Između BiH i Crne Gore je potpisano nekoliko protokola zbog bolje saradnje policijskih agencija.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da očekuje da institucije BiH rade svoj posao kada je riječ o istrazi za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

“Nadam se da će odgovarati ljudi koji su učestvovali u linču na našeg premijer”, poručio je Stefanović, a Mektić je na konstataciju srbijanskog ministra rekao da ovaj slučaj vodi Tužilaštvo BiH te da on ne može uticati na ovaj predmet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.