Korupcija sveprisutna u BiH: Prijaviteljima pohvale izostaju

Vijesti 09. dec 201517:11 > 19:17
N1

Iako su u posljednjih deset godina kreirana posebna tijela posvećena borbi protiv korupcije i usvojene dvije antikoruptivne strategije, BiH još uvijek ima nedovoljnu političku volju i malo dokaza o kažnjavanju korupcionih djela.

Zahvaljujući iskazu Danka Bogdanovića desilo se hapšenje 50-ak zaposlenika UIO odgovornih za primanje mita te zloupotrebu položaja. Umjesto pohvale, Bogdanović do tada šef carinske ispostave u Brčkom, dobio je suspenziju koja je potrajala skoro dvije godine i prijavu za klevetu. Vraćen je na posao nakon pritiska međunarodnih organizacija

Oni koji su uhapšeni, vraćeni su na rukovodeće pozicije a meni i dalje rukovode, a ja sam jedva vraćen na posao i to na mjesto početnika. Ja sam izopšten iz društva. Supruga je doživjela moždani udar. Ne mogu sada da pričam, teško mi je“, komentarisao je Bogdanović.

U BiH Bogadanović se ipak može smatrati sretnim jer je jedan od ukupno dva prijavitelja korupcije koji je vraćen na posao. Ostali zahtjevi su odbijeni.

“Zakon o prijaviteljima korupcije odnosi se na državne službenike i zaposlenike u institucijama BiH. Imamo jedan problem – da je državni nivo pokriven ovom problematikom, dok ostali nivoi nisu”, rekao je Sead Lisak.

Pa ipak o kakvoj zaštiti je riječ možda najbolje svjedoči krivična prijava upravo protiv Seada Liska od prvog zaštićenog prijavitelja korupcije u BiH Irine lovrić, kojoj nije pružena zaštita ni nakon fizičkog napada na radnom mjestu kada je pokušala prijaviti još jedan slučaj. Ročište je održano jučer, dan uoči Konferencije o prevenciji korupcije nadležne agencije.

Agencija nema nadležnosti da istražuje, da se bavi represijom“, izjavio je Lisak.

I na današnoj konferenciji u Sarajevu istaknuto je da je korupcija najprisutnija u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, zdravstvu. Posebno je istaknuta tzv. politička korupcija zbog koje je gotovo nemoguće primijeniti i zakone koje BiH ima.

Ono što je problem jeste što politička korupcija ostavlja razarajuće posljedice, urušava institucije. Njena ekonomska cijena je velika ili ako hoćete nemoguće je napraviti bilo kakvu reformu ukoliko se ne obračunate sa korupcijom”, mišljenja je Srđan Blagovčanin.

Politička korupcija nije samo primanje i davanje mita, ona podrazumijeva nepotizam, sukob interesa, politički uticaj i opšte je prihvaćena i vrlo često teško dokaziva. Da li se korupcijom može ocijeniti naprasna smjena Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo od vladajuće koalicije u Agenciji za prevenciju korupcije nismo dobili odgovor. Za novu v.d. direktorice, podsjetimo, danas je izabrana je Enra Suljić.

“I na žalost u ovoj zemlji je politička korupcija postala nešto što se prihvaća od građana pa je normalno da Dodik da kredit svom sinu od tri miliona, da Željka Cvijanović zaposli svog sina u Elektroprivredi. Politička korupcija postala je stil života”, kazala je Aleksandra Pandurević.

Po povratku na posao Danko Bogadanović, s početka naše priče, prijavio je još jednu aferu korupcije i uštedio 200.000 KM UIO-u i državi. Pohvala je izostala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.