Predložen pritvor i mjere za uhapšene u akciji "Lift"

Tužilaštvo BiH

Nakon ispitivanja šest osumnjičenih za krijumčarenje oružja, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za četiri osumnjičena i prijedlog za određivanje mjera zabrane za dvojicu osumnjičenih.

Postupajući tužitelj, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene:

 – Hodžić Harisa, rođenog 16.10.1983. godine u Travniku,

– Šemić Mustafe, rođenog 01.02.1959. godine u mjestu Kamena,

– Pandža Nikole, rođenog 24.09.1957. godine u mjestu Raška gora, općina Mostar i

– Mehmeti Muhameda, rođenog 07.01.1978.godine u Sarajevu

 Tužilac predlaže da se navedenima odredi mjera pritvora iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, pokušali izvršiti uticaj na svjedoke, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti isto ili slično krivično djelo.

 Prijedlog za određivanje mjera zabrane postupajući tužilac je predložio u pogledu osumnjičenih:

 – Sijarić Mensada, rođenog 18.09.1961.godine u Godijevu, R Srbija i

– Prce Maria, rođenog 29.03.1978.godine u Mostaru.

Predložene su mjere zabrane iz člana 126. stav 1. i član 126a stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabrana korištenja lične karte za prelazak preko granice, te obaveza javljanja nadležnom policijskom organu po mjestu prebivališta jednom sedmično.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo-neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane bit će upućen Sudu BiH.