Sve radosti Božića…

Vijesti 07. jan 201617:09 > 19:20
N1

Nakon Božićne litutrgije, većina pravoslavaca najradosniji hrišćanski praznik dočekuje u porodičnoj atmosferi. Lomi se česnica, a onaj ko nađe metalni novac u njoj imat će sreće, zdravlja i novca čitave godine.

Nakon molitve, tradicionalno lomljenje česnice. Ovaj put javno. U svakom komadu traži se novac. Zlatnik ili srebrenjak. Ko je nasrećniji?

Običajima se najviše raduju djeca, koja tradicionalnim pijukanjem na slami, pronalaze slatkiše, bombone, orahe, novac… Dom posjećuje polaznik ili položajnik, koji loži badnjak. Od česnice se nakon porodičnog ručka odvajaju do 3 komada hljeba, po predanju, za polaznika, putnika namjernika i eventualno člana porodice koji je odsutan.

Božić se slavi tri dana. Za ovaj praznik vezana su i narodana vjerovanja. Ako na Božić padne kiša, vjeruje se da će godina biti plodna i žito rodno. A momci i djevojke koji prespavaju na slami uoči Božića, usnuće svog budućeg supružnika.

Oni koji su u svađi za Božić treba da se pomire. Zato se na ovaj dan u pravoslavlju i pozdravlja sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović…