Mladen Ždrale osuđen na 15 godina zatvora

Vijesti 11. jan 201614:20 > 14:26
N1

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas drugostepenu presudu u predmetu protiv Mladena Ždrale, zv.“Pata“, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u trostrukom ubistvu na Vracama, u novembru 2005. godine

U izreci presude se, između ostalog, navodi da je optuženi Mladen Ždrale tokom 2005. godine zajedno sa Govedarica Borisom, iz njima poznatih razloga, organizirali ubistvo Todorović Milorada, pa su po prethodnom dogovoru zajedno i uz pomaganje drugih njima poznatih osoba pribavili sredstva za izvršenje krivičnog djela i proveli druge pripremne radnje.

Nakon izvršenih pripremnih radnji dana, 18. novembra 2005. godine u blizini ugostiteljskog objekta “Dva bora” na međuentitetskoj liniji na području Vraca, Ždrale i Govedaric po dobivenoj informaciji da će u večernjim satima Milorad Todorović boraviti u navedenom ugostiteljskom objektu, odvezli su se u neposrednu blizinu pomenutog ugostiteljskog objekta, te su po potvrdi informacije da se Milorad Todorović nalazi u ugostiteljskom objektu, izvršili prethodno dogovorene radnje.

Govedarca je sa automatskom puškom prišao ugostiteljskom objektu s ciljem da ubije Todorovića, dok je Ždrale ostao za upravljačem ukradenog vozila i čekao da Govedarica izvrši dogovorenu radnju.

Govedarica je iz vana prišao prozoru ugostiteljskog objekta, te u unutrašnjost kroz prozor u pravcu stola za kojim je sjedio Todorović, ispalio dugi rafal iz automatske puške pri čemu su ubijeni Todorovića kao i druge dvije osobe koje su sjedile za susjednim stolom.

Ždrale i Govedarica zajedno su pobjegli sa mjesta nesreće prema Istočnom Sarajevu odnosno u ranije već pripremljenu garažu u mjestu Miljevići, a što je s obzirom na način i sve okolnosti izvršenja djela, izazvalo veliku uznemirenost, strah i nesigurnost kako među građanima Republike Srpske tako i na području Federacije Bosne i Heregovine, te nepovjerenje građana u institucije vlasti nadležne da osiguraju zaštitu i sigurnost građana, saopšeno je iz Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.