Tužilaštvo BiH: Vršen pritisak da se ne spominje Radončić

Vijesti 12. jan 201613:57 > 18:34
Tuzilastvobih.gov.ba

Na Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište u predmetu protiv sekretara Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića i njegove saradnice Bilsene Šahman koje je SIPA jučer uhapsila po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH Bože Mihajlovića.

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović pred sutkinjom Tatjanom Kosović iznio je optužne protiv Dautbašića i Šahman koji se sumnjiče da su tokom decembra prošle godine zastrašivanjem i obećanjem nedozvoljene koristi navodili na davanje lažnog iskaza Azre Sarić koja je svjedokinja u slučaju protiv Nasera Keljmendija i ubistva Ramiza Delalića.

Na početku ročišta za određivanje pritvora osumnjičenima Dautbašiću i Šahman, citirajući iskaz svjedokinje Sarić, Mihajlović je kazao da je na nju vršen pritisak da u svom svjedočenju protiv Keljmendija ne spominje Fahrudina Radončića.

Kako je naveo tužilac Mihajlović, Dautbašić i Šahman su se sa Azrom Sarić sastajali više puta i vršili više telefonskih razgovora te od nje tražili, kako je Mihajlović rekao citirajući izjavu sjedokinje, “da zaštite šefa Bakira Dautbašića Fahrudina Radončića, ali i Nasera Keljmendija”.

Znaš li koliko je Keljmendi opasan, poslat će nekog da te ‘odradi’ za 5.000 KM“, kazao je tužitelj Mihajlović citirajući izjavu jednog od optuženih upućenoj Azri Sarić.

Prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, Fahrudin Radončić se sastao sa šefom misije OSCE-a Jonathanom Moorom da, kako je kazao tužitelj Mihajlović, “preko svojih veza pokuša obustaviti istragu protiv Dautbašića”.

Medijski pritisci

Nakon što je na Univerzitetsko kliničkom centru u Sarajevu gdje Sarić radi kao stažistkinja preminuo Sabahudin Hukara, kako je naveo Mihajlović, počeli su medijski pristici na svjedokinju dovodeći je u vezu sa ovom smrću.

Sarić je Tužilaštvu BiH sve prijavila te su počele posebne istražne mjere koje su podrazumijevale i prisluškivanje razgovora između nje, Šahman i Dautbašića.

Tokom prisluškivanja razgovora između navedenih osoba, Tužilaštvo BiH navodi da je došlo do niza dokaza među kojima je i razgovor između Sabahudina Žuje, Azrinog direktora, i Dautbašića u kojem on traži da izvrši pritisak na svoju uposlenicu.

Vasvija Vidović, advokatica Bilsene Šahman koja je na ročištu govorila i u ime Adisa Oprašića, advokata Bakira Dautbašića, demantovala je ovo riječima da je Azra bila ta koja je zvala optužene.

U ranije datim izajvama, gospođa Sarić je isključila i Radončića i Keljmendija kao izvršioce djela. Pa koja je logika da oni utječu na nju da promijeni iskaz. Koja je logika da se ovo dešava u vrijeme kad je Dautbašić predložen za ministra i da taj dan bude prema njemu određen pritvor. Po čemu bi to Fahrudin Radončić i ovo dvoje ljudi koji nemaju veze sa cijelom procesom, da utječu na Azru Sarić. Koja je tu logika?“, pita se advokatica Vidović.

Ona je kazala da je prema listingu poziva jasno da je došlo do razgovora direktora i Dautbašića.

“Sarić je rekla u izjavi da je ona zvala Dautbašića jer on nju nije zvao. Nema sumnje da je ona njega nazvala. Šahman je kasnije nju zvala da joj kaže da ne mogu ništa učiniti”, kazala je Vidović.

Šahman doživjela šok

Ona je dodala da se u ovom slučaju ne radi o teškom krivičnom djelu i da Sud BiH razmori izricanje mjera obejzbjeđanja kao blažih mjera.

Ovo nije teško krivično djelo i koje zahtjeva pritvor“, dodala je Vidović.

Šahman je na kraju ročišta kazala da je doživjela šok.

“Osim to da sam šokirana da mi se ovo dešava u ovim godinama, kao da sam kriminalac”, bio je odgovor optužene Šahman da upit sutkinje Kosović da li ima išta dodati na kraju ročišta.

Odluka o tome da li će Sud BiH odrediti pritvor Dautbašiću i Šahman bit će poznata sutra.

Podsjećamo, Dautbašić i Šahman su uhapšeni jučer u Sarajevu zbog ometanja istrage u krivičnom postupku koji vode Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija. U ovom procesu, polovinom marta, trebalo bi da svjedoči i političar, Fahrudin Radončić.

Oni su osumnjičeni da su navodili na davanje lažnog iskaza svjedokinju Azru Sarić. Sarić je posljednjih sedmica izložena velikim pritiscima pojedinih medija zbog njenog svjedočenja u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele. Sarić je već prije mjesec dana zbog pritiska medija odustala od svjedočenja u ovom slučaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.