Problem kladionica Baščaršija riješila, država će još čekati

Vijesti 29. jan 201618:52 > 19:33
N1

Uskoro će biti zatvorene sve kladionice na Baščaršiji, odluka je to opštinskog vijeća Stari Grad. Njihov rad u historijskom i kulturnom srcu glavnog grada, ocijenjen je neprimjerenim. Većina građana pozdravlja ovu odluku.

Za neke glavna zabava, a za neke trn u oku grada. No, vrata kladionica u historijskom i kulturnom srcu Sarajeva uskoro se zatvaraju. Prijedlogu kluba Naše stranke, Opštinsko Vijeće Starog grada reklo je da – u području grada sa 80 nacionalnih spomenika, igre na sreću su višak.

Reagovali smo najviše vodeći se Baščaršijom, posmatrajući Baščaršiju, kao zaštićeni spomenik države BiH, s obzirom da je prijedlog odluke, koji je bio u nacrtu dozvoljavao da se otvaraju djelatnosti za koje smo smatrali da nisu primjerene“, izjavio je Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u Opštinskom vijeću Opštine Stari Grad.

Uprskos navodima da je Bosna i Hercegovina prvak po broju kladionica, brojni građani podržavaju odluku.

“Nikada nisam bila za kladionice, za mene to je to gubljenje vremena i para, a posebno podržavam, jer je u zaštićenoj jezgri grada”.

“Ima i maloljetne djece i odraslih, Tako da ne bi ulazili kockali”.

“Hvala Bogu da se zatvaraju”.

“Ja se kladim, ali nije bitno. Nije mi žao, šta me briga”.

Iako je zatvaranje kladionica u užoj jezgri Starog grada nešto što građani itekako pozdravljaju, kladionice i dalje ostaju veliki problem u ostalim dijelovima grada i zemlje. Pogotovo kada se nalaze u neposrednoj blizini obrazovnih institucija.

A često pribjegavanje igrama na sreću nerijetko stvara ovisnost. Pogotovo u teškim socio-ekonomskim uslovima.

Osim što dobro zarađuju, kladionice dobro i duguju. Prema podacima koje smo dobili iz Poreske uprave FBiH, ukupan dug poreznih obveznika i priređivača igara na sreću je blizu 50 miliona. Među prvacima u dugovanju je Derby bet shop Mostar d.o.o. sa više od 21 miliona duga, Intersport doo Mostar i Remi sportske kladionice. Problem kladionica Baščaršija je riješila – država će još sačekati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.