Zatvaranja prelaza ujedinilo privrednike iz oba bh. entiteta

Vijesti 31. jan 201617:56 > 19:14
N1

Granični prelaz Novi Grad – Dvor na Uni mogao bi biti zatvoren ukoliko UIO u narednih 90 dana ne dobije upotrebnu dozvolu Ministarstva građevinarstva RS. Ovaj prelaz od ulaska Hrvatske u EU izgubio je status za prevoz robe, a dozvoljen je samo putnički saobraćaj. Privrednicima s obje strane Une zbog toga je otežano poslovanje.

U ovoj hali preradom drveta iz unskosanskog sliva, Hrvatske i Slovenije dobija se furnir i šperploča koji idu na tržište EU. Fabrika je smještena na samoj granici sa Hrvatskom. Međutim, zbog zabrane teretnog saobraćaja na graničnom prelazu Novi Grad – Dvor na Uni transport je postao najveći problem.

“Dešavalo se da imamo tu utovar na 20 kilometara od granice ovdje u Novom Gradu, a moramo ići okolo, drugom cestom 100 kilometara do Gradiške i onda se vraćamo uz Sanu i Unu u preduzeće”, rekao je Goran Gačić, rukovodilac u Saniglobal doo.

Veliki troškovi transporta ujedinili su privrednike iz oba bh. entiteta i pograničnih opština na teritoriji Hrvatske.

Više od 120 privrednika iz banjalučke regije i Unsko-sanskog kantona, ali i iz Republike Hrvatske, tačnije iz Sisačko-karlovačke županije, potpisalo je inicijativu da se na ovom graničnom prelazu omogući teretni saobraćaj.

Inicijativu su podržale privredne komore iz Bihaća, Banjaluke, Siska i Karlovca. U narednom periodu tražiće sastanak sa Državnom komisijom za granicu.

Prevoz robe preko ovog graničnog prelaza ukinut je 2013. godine kada je Hrvatska postala članica EU.
Od tada se međugranična trgovina znatno smanjila i prouzrokovala zatvaranje brojnih zanatsko-trgovinskih radnji.

“Privrednici traže da se ovaj granični prelaz otvori jer trpe ogromne štete sa obje strane. Sa jedne strane se vozi oblovina, a sa druge strane agregati pijeska”, izjavila je Snježana Rajilić, načelnica Novog Grada.

Bune se i načelnici Velike Kladuše, Bužima i Cazina u BiH, te Cetingrada, Topuskog i Vojnića u Hrvatskoj, zbog dugosatnih čekanja na GP Maljevac. Inicijativa za proširenje prelaza proslijeđena je i u Sarajevo i u Zagreb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.