Bosna i Hercegovina i dalje bez teksta himne

Vijesti 03. feb 201620:21 > 20:25
N1

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH večeras je razmatrana poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića za formiranje komisije za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine.

Međutim, kako je saopšteno iz Parlamenta BiH, ova incijativa zastupnika Šemsudina Mehmedovića nije usvojena.

Na 24. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeni su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, predlagatelja Vijeća ministara BiH.

Dom je usvojio zaključak kojim se odlaže izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH, dok Vijeće ministara BiH ne dostavi mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Nisu usvojena negativna mišljenja Ustavnopravne komisije u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH i Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a. U skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma, Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi nova mišljenja o ovim prijedlozima zakona.

U prvom čitanju nije usvojen Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini BiH, čiji su predlagači zastupnici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović. Usvojen je zaključak kojim Zastupnički dom PSBiH traži da Vijeće ministara BiH nastavi sa aktivnostima izrade Zakona o korištenju i upravljanju državnom imovinom i uputi ga u parlamentarnu proceduru najkasnije do kraja 2016. godine.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje istovjetnog teksta Zakona o azilu, predlagača Vijeća ministara BiH. Usvajanjem Izvještaja, Prijedlog zakona o azilu usvojen je u Zastupničkom domu PSBiH.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje carinskim terminalima“. Usvojen je i zaključak kojim Dom traži od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH da u roku od šest mjeseci izvijeste Komisiju za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Nabava osobnih dokumenata – studija slučaja“. Usvojen je zaključak u kojem Zastupnički dom traži od Vijeća ministara BiH i Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH da u roku od šest mjeseci izvijeste Komisiju za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojena je inicijativa zastupnika Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi izvješaj o poduzetim mjerama za privlačenje direktnih stranih ulaganja u BiH u 2015. godini, s prijedlogom mjera za unaprjeđenje politike privlačenja stranih ulaganja.

Usvojena je zastupnička inicijativa Senada Šepića koja glasi: „Zastupnički dom PSBiH obvezuje Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da u roku od 60 dana pripreme i PSBiH pošalju informaciju o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH, s prijedlogom mjera“. Usvojen je i zaključak kojim Dom obvezuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji s nadležnim institucijama BiH, u roku od 60 dana pripremi i PSBiH pošalje informaciju o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH, s prijedlogom mjera.

Usvojena je inicijativa zastupnika Senada Šepića koja glasi: „Obvezuju se Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije i tijela BiH da, u skladu s odredbama Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, hitno pokrenu postupak izmjena i dopuna spomenutog ugovora, a u pravcu osiguranja prekategorizacije malograničnih prijelaza Zagrad – Pašin Potok, Plazikur – Gejkovac i Hadžin Potok – Bogovlja u granične prijelaze za međunarodni promet putnika. Zastupnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da ga o pokrenutim aktivnostima u ovom pravcu izvijesti najkasnije u roku od 30 dana“. Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da hitno pokrene postupak revizije Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, u pravcu rješavanja do sada evidentiranih problema u vezi sa graničnim prijelazima.

Također, nije usvojena inicijativa zastupnice Dušanke Majkić za uvrštavanje u dnevni red sjednice Zastupničkog doma PSBiH sljedeće točke: “Analiza stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži BiH”.

Dom je dao suglasnost za ratifikaciju:

Sporazuma između BiH i Europske unije o uspostavi okvira za sudjelovanje BiH u operacijama Europske unije za upravljanje krizama;

Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Federalnog vijeća Švicarske koji se odnosi na redovni zračni promet;

Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji u području telekomunikacija i

Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja.