Spot posvećen Mrnjavcu: Moraju se ostavljati mali signali

Vijesti 05. feb 201610:15 > 10:23
N1

Na današnji dan, tačno prije 8 godina, pri povratku iz škole, u tramvaju je izboden srednjoškolac Denis Mrnjavac, koji je dan kasnije od zadobijenih povreda i preminuo. Kao omaž Denisu i svim nevino stradalim, Amaru Mistriću, Mahiru Rakovcu i mnogim drugim, Adis Selimović i Enes Zlatar uradili su spot, a danas su bili i gosti Novog dana.

Selimović je kazao kako je neophodno govoriti o ovome. “Banalno je praviti pjesme koje će skretati pažnju i ići logikom ‘udri brigu na veselje’. Moraju se ostavljati mali signali. Ne mislim da ćemo puno uraditi s ovime ali je bitno spomenuti“, rekao je Selimović.

Enes Zlatar – Bure je kazao kako spot u cjelosti nije radio, odnosno od početka, već da je došao u postprodukciji. “Volio bih da sam bio uključen otpočetka. Radio sam na produkciji, aranžmanu i to mi se svidjelo. Zanimljivo mi je bilo to što rade, vidio sam da je to nešto novo, nešto svježe. Šimek i ja smo dali doprinos time što smo napravili finalnu verziju“, komentarisao je.

Na pitanje da li je poruka spota bila da nasilje ne smije proći nekažnjeno Selimović je rekao: “Ja ne želim da osuđujem tu djecu, mislim da ni njima nije lako. Problem je u sistemu. Kada sam ja išao u srednju školu, nakon prve tuče smo imali razgovor sa profesoricom koja nam je rekla da onog trenutka kada uđemo u školu, zakon jačega ne postoji nego zakon prava. Očigledno s tom djecom niko ne razgovara. Ne želim reći daj da ih osudimo, dosta nam je mučenika, treba da se vidi šta se radi s djecom“.

Bure je rekao kako ga nervira to što se stalno govori kako je to problem naše regije. “Kad sam i ja išao u školu, bilo je vršnjačkog nasilja, ima ga u cijelom svijetu. Pitanje je kako se gleda na to i kako se sankcioniše“, kazao je.

Na pitanje kako danas odgajati dijete, Bure je odgovorio: “Naši roditelji nisu znali ono što mi danas znamo i mislim da smo u boljoj situaciji od naših roditelja – nas je ulica odgajala. Ja sad sina vozim na neku sportsku aktivnost, možda je malo negativno, ali je to napredak”.

O reakcijama koje žele da postignu, Selimović je rekao: “Imate medija koji pričaju kako treba mijenjati svijest, a kad razgovaraš s njima ne pokazuju želju da se to i ostvari. Kad se pojavi dobra priča o njoj se ne govori. Najvažnije je da mi donekle kažemo nešto o ovome na ovaj način i da Ana Mrnjavac bude zadovoljna. Potrebno je ohrabriti ljude da gledaju drugačije na probleme, i ako se problem pojavi ne reći ‘opali ga pajserom’. Sistem ne radi ništa na tome“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.