Grupacija Birač: Vršen nezakonit platni promet

Vijesti 08. feb 201619:44 > 19:54
N1

Šokantan, do danas, tajni izvještaj deviznog inspektorata, Republike Srpske, pokazuje kako je preko Balkan investment banke i nerezidentnih računa, kćerki firmi Birča u Litvaniju, izneseno preko milijardu maraka.

Inspektori u izvještaju navode da je za kriminal znala Agencija za bankarstvo, te da su u pranju novca učestvovali pojedinci iz izvršne i sudske vlasti.

Nezakonit platni promet između povezanih pravnih lica unutar grupacije Birač, a preko Balkan investment banke, odvijao se preko nerezidentnih računa koje su Biračeve kćerke firme imale u litvanskoj UKIO banci.

Tako je od osnivanja BIB-a 2004. do 2012. iz BiH uglavnom putem transfernih cijena, ali i kredita izvučeno preko milijardu maraka.

To je i cifra koju je svojevremeno iznio minsitar finansija RS Zoran Tegeltija, optužujući Litvance da su oprali novac iz Birača.

Ono što Tegeltija nije rekao, a znao je, jesu nalazi deviznog inspektorata, koje je za period od aprila do decembra 2013. godine objavio poslovni portal Capital.

Tim je samo u toj kontroli RS oštećena za 67 miliona KM. Inspektori su nazvali to udruženom zločinačkom organizacijom. Doveli u vezu VSTS, jedna od uplata došla sa IP adrese registrovane na njih“, rekao je Siniša Vukelić, poslovni portal Capital.

Na čijem čelu je te godine bio Milorad Novković.

U izvještaju inspektora pominje se i odgovornost Agencije za bankarstvo i njene direktorice Slavice Injac, koja je propustila da reaguje na poznate i dugogodišnje nepravilnosti.

Krajem 2013. godine vlada je imala informacije o kriminalu što njih stavlja na tapet odgovornosti”, rekao je Dragan Čavić.

Da je opljačkana Balkan investment banka prodata, na svjetlo dana bi isplivao sav kriminal vrha entitetskih vlasti. Zbog toga je navode naši izvori izvršena fiktivna dokapitalizacija.

Koje godine? Ne znam koja banka“, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

I bez čitanja finansijskih izvještaja, predsjednik entiteta zna da menadžment Agencije za bankarstvo koji se proziva za odgovornost ima njegovu podršku.

Ovdje se još uvijek pika onaj koga ja podržavam, a gospođa Slavica Injac je direktor i neće biti smijenjena. Izvinite da vas nisam nanervirao“, poručio je Dodik.

Rješavanje problematičnih banaka, čije postojanje negira vlast, jedan je od uslova MMF-a za novi aranžman sa BiH.

Specijalno tužilaštvo vodi istragu od 2013. protiv Litvanaca na čelu sa Edvinasom Navickasom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.