Umjetnost ukrašavanja predmeta: Savršena antistres terapija

Vijesti 19. feb 201618:54 > 19:14
N1

Nakon prestanka radnog odnosa, poslije 12 godina, Aida Hećimović odlučila je da svoje vrijeme kvalitetno ispuni. Odgovor je pronašla u izradi raznih predmeta tehnikom decoupage, koja potiče iz 17 vijeka. Na početku je to bio samo hobi...

“Iz hobija je to preraslo u nešto više. Inače radim po narudžbi, bude tu i poklona. Međutim, kako se usavršava moja tehnika, naravno uz pomoć mnogih žena iz grupe ‘Sve za decoupage na jednom mjestu’, koja je aktivna na Facebooku, došlo je do narudžbi i prodajnih artikala”, rekla je Aida Hećimović.

Materijale nabavlja širom Bosne i Hercegovine, a izrada svakog predmeta zahtijeva izuzetnu posvećenost i preciznost. Tehnika kojom se ukrašavaju predmeti diktira i sam proces i vrijeme koje je potrebno za izradu..

“Za ovu kutiju treba malo više vremena jer na ovo se nanosi krakel lak, jedan sloj koji se suši šest do sedam sati, obično to nanosim navečer, pa ujutru drugi sloj koji postepeno puca. Samo za taj lak treba minimalno 12 sati. Za tablu što se tiče čipke tu treba puno, to treba iscrtati da je sve ravnomjerno”, objašnjava ona.

Za Aidu je ovo antistres terapija ali i bijeg od svakodnevnice.

“Preporučila bih svim ženama, svako može nešto da radi. Zbog sebe, da ispuni svoje vrijeme, da svoje misli odagna na drugu stranu, da ne misli o negativnim stvarima. Trebale bi pokušati, naročito majke koje nemaju mnogo obaveza. Ne mora to biti decoupage, to može biti bilo šta kreativno. Praksa čini da se usavršavamo i ja kad se sjetim svojih prvih kutija, ne bih ih pokazala sigurno, ali danas moram reći da sam ponosna”, tvrdi ona.

Aida je jedna od rijetkih umjetnica u Bosni i Hercegovini koja vrši izradu čipke na željenim materijalima, pa tako održava radionice po raznim gradovima naše zemlje, a uslijedili su i pozivi u susjedne države.

“Sama radionica čipke traje najmanje tri do četiri sata, na njoj se boji predmet ili ovako ploča. Što se tiče obične radionice ona sadržava samo bojenje kutije, sa koje skinemo bravice, ona se oboji iznutra i s vana, onda ide drugi premaz boje, a zatim se po izboru stavljaju šabloni”.

Osim što je unikatno sve što Aida napravi, svaki predmet ima lični potpis i proizvod su napornog i kreativnog rada kojim poručuje – sve se može!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.