Stanovnici Šmrekovca rađaju se u Hrvatskoj , a žive u BiH

Vijesti 20. feb 201617:44 > 19:04
N1

Stanovnici Šmrekovca u Velikoj Kladuši žive u dvije države. U Hrvatskoj se rađaju, rade i idu školu, ali žive na teritoriji BiH.

Dvije domovine imaju stanovnici Šmrekovca. Dvojno državljanstvo ne znači samo duple dokumente već se praktično primjenjuje.

Draganova kuća je na teritoriji BiH, a posao u Hrvatskoj.

Ovdje je stvarno teško naći posao. Osim toga tamo je drugačiji način pristupanja prema radniku. Imaš radnička prava, ipak je to uređenija država gdje se osjećaš slobodnije i gdje ako ti se nešto desi imaš bolovanje“, rekao je Dragan Jošić, stanovnik Šmrekovca Velika Kladuša.

Za osam sati rada dnevno na građevini, Dragan kaže da zaradi i do tri puta više nego što bi mogao u BiH. U Hrvatskoj plaća porez, tamo se liječi i šalje djecu u školu.

“Djeca idu u Cetingrad u školu zato što ja tamo plaćam porez, a i ako idu tamo u školu sutra će se moći lakše zaposliti, naći posao”, kazao je Jošić.

Život na dvije strane ima svoje pogodnosti, ali i poteškoće.

Sada idem prvi srednje u Slunj, a prije sam išla u Cetingrad. Jako je naporno jer se dižem oko pola šest, onda me mama vozi na stanicu, dolazim u Slunj oko sedam sati, a nastava nam počinje u osam, tako da čekamo oko jedan sat dok nastava počne“, ispričala je učenica Kristina Samardžija.

Sve je to bilo mnogo lakše dok je prelaz Zagrad, koji je od ovog sela udaljen 5 kilometara, bio otvoren 24 sata.

Oni koji u stvari žive na teritoriji dvije države svakodnevno su prelazili granični prijelaz Zagrad, sve dok Hrvatska nije ušla u EU. Od tada je prijelaz otvoren od 6 do 18 sati i mogu ga prelaziti samo oni koji žive u graničnom pojasu, tj. na udaljenosti 10 kilometara i moraju imati granične propusnice.

Ako prelaze mimo dozvoljenog termina stanovnici Šmrekovca moraju na granični prelaz Maljevac, što je i do 15 kilometara dalje.

Ako krenem u šest ja ne mogu stići u Cetingrad na misu i problem kada je smrtni slučaj. Ne daj Bože da te zaboli nešto, jer svi smo tamo kod doktora u Hrvatskoj“, rekao je Josip Jošić, stanovnik Šmrekovca Velika Kladuša.

Ukidanjem dvadestčetvorosatnog prelaza na Zagradu, stvorile su se ogromne gužve na Maljevcu, zbog čega lokalne vlasti sa obje strane granice traže da se kapacitet ovog graničnog prelaza proširi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.