VIDEO| Zavirite u muzej sufizma u Vukeljićima kod Busovače

Vijesti 02. mar 201616:56 > 19:31
N1

Selo Vukeljići kraj Kaćuna kod Busovače mjesto je koje baštini tradiciju sufizma. Pored tekije izgrađene u 18. vijeku, nalazi se i muzej, koji je sredinom prošlog vijeka bio medresa.

Iza sedam brda, sedam planina, sedam šuma i sedam dolina nalazi se muzej.

Okružen sa tek nekoliko kuća, priča priču ne manje zanimljivu od legede. I još mnogo toga: o porculanu iz Anadolije, umjetnosti obrade metala, kaligrafiji, o etnologiji. O dervišima, njihovom životu, muzici, simbolima.

Kuća u kojoj danas daleko od gradske vreve miruju ovi eksponati, bila je nekada medresa osnovana u jeku Drugog svjetskog rata. I kada se njihov rad zabranio, osnivač medrese, Ćazim Hadžimejlić održavao ju je ilegalno.

“Otac je bio vrlo učen čovjek. Bio je šejh i hafiz. Bio je dvanaest godina muftija u Skoplju. Znao je sedam-osam jezika i tada je otišao u penziju i onda je došao u svoje rodno mjesto, Vukeljiće i tada je nastala ova medresa. Tu su dolazili i bili iz čitave Bosne i Hercegovine, mnogi očevi nekih poznatih ljudi iz našeg društvenog života”, sjeća se Hadžimejlić.

Preko puta muzeja nalazi se mezarje, a u njemu se nalazi turbe šejha, odnosno derviškog duhovnog učitelja po imenu Husein Bosnevi. Priča kaže da je Husein Bosnevi otišao na školovanje na istok, gdje je od svog šejha dobio naredbu da u Bosni uspostavi tarikat, odnosno jedan od derviških puteva.

U toj misiji davne 1780. izgradio je i tekiju, kuću derviša, ali i mjesto neobičnih priča.

“Muhamed Mejli, koji je došao iz Turske, njega je poslao njegov šejh, došao je tu. Stavio mu je njegov šejh jednu halku oko desnog članka i rekao mu je – ideš u Bosnu, ali nemoj nikome to pokazivati. Tamo gdje ti to skinu, tu ćeš ostati. I on je došao ovdje, upoznao je Siriju Sikirića. Jedno jutro pitao je Muhameda – šta ćemo sa halkom, došlo je vrijeme da je skinemo. A nikad mu je nije pokazao”, priča Hadžimejlić.

Predak porodice Hadžimejlić ostavio je u ovom mjestu svoju halku. Tada sigurno nije sanjao da će tu ostati i druge vrijednosti, zbog kojih će mnogi prevaliti dalek put da bi ih vidjeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.