Slučaj Rakovac, misteriozni čovjek i povratak bijelog hljeba

Vijesti 06. mar 201615:59 > 16:00
N1

Nevjerovatan obrat u slučaju Mahira Rakovca. Nakon dva mjeseca istrage i, kako tvrde u Kantonalnom tužilaštvu, danonoćnog rada dvije tužiteljice,120 svjedoka, 7.000 pregledanih video zapisa vještačenja, utvrđeno je da dječak nije silovan, te da niko nije mogao potvrditi da je bio prisutan takvom činu.

Također, Kantonalno tužilaštvo je utvrdilo da nije bio zlostavljan niti dječak koji je o zlostavljanju Mahira obavijesti njegove roditelje. Mahirov poočim ove tvrdnje nazavo je skandaloznim i najavio žalbu i Sudu u Strazburu.

No i dalje nije jasno što je 14-godišnjeg dječaka natjeralo na samoubistvo.Tužilaštvo na to nije dalo odgovor, ali je stvar jasna u slučaju 24-godišnje Arnele Đogić iz Olova. Nakon što su je ubili i bacili niz litice, ljubomorni bivši momak i njegov prijatelj otišli su u kafanu proslaviti, građani Olova traže najviše kazne za počinitelje

Pravdi treba malo duže, ali je dostižna. Nakon godina povlačenja po sudu, Ilija Jurišić pravomoćno je oslobođen optužbi za napad na tuzlansku kolonu pred Apelacionim sudom u Beogradu. Preinačena je prvostepena presuda Višeg suda kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora.

Za pravdu će se, kako poručuje, nastaviti boriti i Fahrudin Radončić, lider SBB-a , ali ponovo iz pritvorske jedinice Suda BiH. Tamo se vratio nakon svega 15 dana kućnog pritvora.

Osim kontakta sa medijima, Radončić je prekršio i zabranu napuštanja doma, odnosno kućni pritvor. Nije pomoglo ni objašnjenje odbrane kako Radončić ima stan na 33. spratu, apartman na 32., kancelariju na 30., a da restoran koristi svakodnevno za ručak gdje je proslavio svoj izlazak sa kolegama.

U međuvremenu lider SBB-a je poručio da mu “smješta” osoba koja želi kontrolisati SDA i SBB, ali nije precizirao o kome se radi. Obzirom da pritvor može potrajati do 15. februara 2018. godine, možda i progovori. Do tada još jedna ekspresna press konferencija SDA na kojoj je Bakir Izetbegović kazao kako mu nije jasno zbog čega se sve ovo događa.

U Predsjedništvu BiH i ovog prvog marta svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti. Mladen Ivanić se nije pojavio uz opasku kako on slavi 9. januar, Dan RS-a. Za sve treba vremena, prokomentirao je prvi čovjek Predsjedništva BiH.

A u RS-u slika koja se ne viđa tako često, barem ne javno – polomljena članska karta SNSD-a. Na to se usudio Miroslav Miladinović nakon što mu je stranka oborila zakon o konverziji švicarskih franaka, a on sam u ogromnom kreditu.

Članske karte mogu se obnoviti ili promijeniti, ali plate i primanja u vlasti mogu samo gore. Vijeće ministara BiH dostavilo je Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prema kojoj nakon prestanka javne funkcije imaju pravo na naknadu do šest mjeseci i…

“Bijeli hljeb” se vraća, kažu da nije ni otišao sa “hastala”. Čudi li još ikoga zašto nam treba milijardu i 100 miliona kredita MMF-a.

Njemački mediji ponovo su upozorili da bi jedna od novih izbjegličkih ruta mogla presjeći i BiH.

U Ministarstvu sigurnosti BiH su odgovorili da nema opasnosti.

U Sarajevu je publika napokon dočekala “Labuđe jezero” u izvedbi Ruskog carskog baleta. Bilo je lijepo, bajkovito i smraznuto. Umjesto svečane toalete, kaputi i čizme su bile poželjne. Na pritužbe građana odgovoreno je da Zetra nema svoj sistemm zagrijavanja, ali i da je temperatura u zatvorenoj dvorani u petak naglo pala…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.