Jurišić: Uskoro odluka o traženju odštete od Srbije

Vijesti 06. mar 201617:44 > 17:45
N1

Nikad nisam sumnjao u svoju nevinost, poručio je Ilija Jurišića na današnjoj press konferenciji u Gradskoj upravi U Tuzli. Iako je osjetio veliku patnju prethodnih godina, još nije siguran hoće li tražiti odštetu od Srbije.

Dokazivanje nevinosti Ilije Jurišića pred Apelacionim sudom u Beogradu završen je jednim telefonskim pozivom advokata Đorđa Dozeta. Vijest da je slobodan, za Iliju Jurišića bila je neprocjenjiva. Kaže da je zahvalan sudiji Apelacionog suda…

“Koji je krajnje profesionalno, stručno, nepristrasno, nepolitizirano ispravio greške svojih, svoja dva vijeća, nižeg stepena sudstva”, ističe Jurišić.

Vjetar u leđa Jurišić je konstatno dobijao od svoje Tuzle. Istina o Iliji bitna je za pomirenje Srbije i BiH, smatra gradska uprava. Najveća pomoć porodicama poginulih je da se sazna šta se zaista tog 15. maja 1992. dogodilo na Brčanskoj malti.

“Želim izraziti saučešće porodicama poginulih. Svaka majka jednako žali. Svako dijete koje odrasta bez oca, jednako žali. Svako svoga brata jednako voli”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Fondacija će nastaviti rad na razotkirvanju kompletne istine iako je Ilija u tome poturio svoja leđa. Istina je razotkrivena sa hiljada i hiljadama dokumenata koji su se pojavili u Sudu u Beogradu”, dodaje Sinan Alić, Fondacija „ Istina, pravda, pomirenje“.

Hoće li tražiti odštetu od Srbije jer je više od tri godine proveo u pritvoru, Jurišić će odlučiti nakon konsultacije sa advokatima. Kako kaže, prioritet mu je da neko vrijeme uživa u svojoj pobjedi.

“Napokon, iako nikada nisam sumnjao u sebe, doživio sam ono što sam cijeli život vjerovao. Vjerovao da je istina najbolji alat u odbrani nevinosti”, smatra Jurišić.

Jurišić je uhapšen 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici. Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio Jurišića kao pripadnika policije BiH optužbi za ratni zločin. Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.