Kad je pravo vrijeme za građane da 'iskoriste' političare?

Vijesti 06. mar 201618:22 > 18:42
N1

Protesti, štrajk glađu, cijepanje stranačkih iskaznica...Svakodnevnica su u BiH, posebno u godinama, koje su izborne. Građani priznaju da svoje interese pred izbore lakše ostvaruju jer političari zbog glasova lakše popuštaju. Koristi li politika građane, ili pak građani političare pred izbore?

Polomljena SNSD-ova članska karta.

“Ja ću sada ovu kartu da pobucam i bacim”, izjavio je nedavno Miroslav Milovanović, (bivši) član SNSD-a.

Hapšenje zamjenika ministra odbrane BiH, štrajk glađu nadomak Vlade RS i sve to pred TV kamerama….U godini lokalnih izbora.

Udruženja preko noći prerastaju u stranke, poput Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, koja je sa stotinjak građana podržala štrajk sina poginulog borca iz Višegrada Njegoša Tomića.

“Ja sam predsjednik stranke koja je nastala zbog nezadovoljstva boraca, zbog onih lopova što sjede gore u toplim prostorijama. Dosta nam je i pozicije i opozicije, isti su svi”, tvrdi Aco Prelić, predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boaraca (SSSSB).

Dok se dvije strane međusobno optužuju da stoje iza režiranih protesta, hapšenja, a sve zbog uticaja na javno mnjenje, mlađe stranke obećavaju.

“Riješili smo status komandanata brigada, korisnika motocikala, a i građani znate navikli da im političari rješavaju pitanja u izbornoj godini. Stvar je političke kulture da li ćete podleći toj vrsti manipulacije”, smatra Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjenje Srpske.

Ni Njegoš koji traži državni posao, ni Danijela koja traži stan, niti bivše radnice Skontoproma nisu prvi u parku Mladena Stojanovića. Mnogi se sjećaju Đura Čekića, koji je i nakon što je iz kabineta Predsjednika RS dobio 10.000 KM, tražio još toliko da završi kuću, jer mu je obećano.

I Radmila je štrajkovala iste godine, tražila je novac za svoju roštiljnicu. Benefite i građanima i političarima bez sankcija dao je Izborni zakon.

“Daje se prilika ljudima da izborni proces koriste za lični profit. Zagovornici smo promjene Izbornog zakona, kako bi se manje pričalo o kupovini glasova, a više o onome šta ste obećali”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Policijske akcije, studentski procesi, štrajkovi radnika, dešavali su se i pred izbore 2012. i one 2014. godine, a umnogome su, procijenili su tada analitičari, uticali na javno mnjenje.

Dobar dio onih koji su u predizbornim ili izbornim listama tražili nešto od vlasti i sami su se našli na izbornim listama. Neki su bili borci, neki djeca poginulih boraca, neki studenti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.