Stotinu radnika Savoxa blokiralo Općinu Milići

Vijesti 10. mar 201612:29 > 12:47
N1

Na adresu Uprave za indirektno oporezivanje, Poreske uprave Republike Srpske i Republičke uprave za inspekcijske poslove - Inspektorat Republike Srpske, stiglo je pismo načelnika općine Milići, Momira Lazarevića, koji je uputio zahtjev za kontrolu preduzeća "Savox d.o.o"

Danas se ispred Općine Milići okupio veliki broj radnika Savoxa koji su došli iskazati nezadovoljstvo potezom načelnika Lazarevića.

Naime, Lazarević je navedenim institucijama dostavio sljedeće pismo:

Pošto mi se žali veći broj radnika zaposlenih u “Savox” d.o.o. Milići na okolnosti neprijavljivanja radnika, plaćanje poreza i doprinosa na najnižu cijenu rada (370,00 KM osnovica), a razliku u kešu iz crnih fondova dužan sam da vam se obratim, tražim i zahtjevam da izvršite kontrolu pomenutog preduzeća. Savox d.o.o. Milići ne plaća obaveze prema lokalnoj zajednici, naknada za zemlju cca. 35.000 KM već pola godine za izgradnju fabrike montažnih kuća, ne plaća obaveze prema državi.”

Slavko Šarac, direktor kompanije Savox koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, u razgovoru za N1 kazao je da je načelnik Općine Milići 8. marta podnio zahtjev raznim inspekcijama i PDV kontroli.

To nije nikakav problem. Neka dođu inspekcije i kontrolišu rad. Oni trebaju raditi svoj posao. Problem je što je načelnik naveo da je veći broj radnika Savoxa došao kod njega i žalio se na uslove poslovanja, kao da smo mi neka kriminalna firma“, kazao je Šarac.

N1

On je naglasio da je pitao sve svoje radnike da li se neko žalio načelniku, ali da su svi negirali.

Svi su mi rekli da niko nije išao. Saznat ćemo da li laže načelnik ili radnici“, kazao je direktor Savoxa i dodao da su svi uposlenici uredno prijavljeni i da im se plaćaju svi doprinosi.

Ako se ijedan radnik žalio na Savox, ja ću se izviniti načelniku, a sa nezadovoljnim radnicima ću razgovarati kako bi popravili uslove. Kod nas vlada potpuna demokratija“, rekao je Šarac i dodao da će zahtjevati da mu se donesu imena radnika koji su se navodno žalili.

Danas se stotinjak radnika Savoxa okupilo ispred zgrade Općine.

N1

Svi radnici traže od načelnika da kaže koji su radnici bili kod njega. Kompanija imam nalog za proizvodnju za Njemačku, imamo rokove, a danas je čitava proizvodnja obustavljena“, istakao je Šarac.

On je naglasio da su dvije opcije moguće.

Ili ćemo tužiti načelnika za laganje ili će nam on dostaviti imena nezadovoljnih radnika, a mi ćemo u tom slučaju razgovarati s njima. Savox već 30 godina radi bez ikakvih problema i mogu reći da smo veoma uspješna firma“, rekao je za N1 i dodao da je najmanji problem za načelnika da kaže imena.

Načelnik Općine, Momir Lazarović, nije želio komentarisati protest radnika Savoxa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.