Kuda vodi južna (nepostojeća) balkanska ruta za izbjeglice

Vijesti 10. mar 201618:02 > 18:07
N1

Posljednji zabilježeni ilegalni ulazak migranata u BiH dogodio se 15. februara ove godine. Granični policajci na Rači su otkrili falcificirani pasoš Grčke kod tridesetogodišnjeg Iračanina, inicijala B.M.

Kontroliran je kao suvozač u Passatu bugarskih oznaka. Iračanin je uhapšen, zbog falcifiranja isprava, i predat u nadležnost bijeljinskog tužiteljstva.

Premda takozvana balkanska ruta više nije tako prohodna, izbjeglice se nerado odlučuju za na put ka Zapadu idu preko Bosne i Hercegovine. Nadležni u Graničnoj službi i Službi za poslove sa strancima smatraju da su male šanse da se to i dogodi.
Sličnog stanovišta su i pojedini stručnjaci.

Dražen Barbarić, politolog sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru kaže: “Nisam siguran koliko je to oportuno samim migrantima, i koliko su upućeni, Ako Slovenija i Mađarska zatvore granicu, ulazak u BiH im ne znači ništa, jer svejedno ne možete ući u srce Evropske unije, pa čak i ako se domognu Hrvatske preko BiH”.

Zasad nepostojeća južna balkanska ruta podrazumijevala bi put preko Albanije i Crne Gore, gdje bi izbjeglice ilegalno pokušali da uđu u BiH preko neprostupačnih područja Hercegovine.

Ukoliko se izbjeglice nekako domognu Srbije, mogu u BiH ući na području Rače, koje je možda i najpristupačnije. Ostatak granice sa Srbijom razdvaja Drina, koja je pogotovo u ovo doba prilično nabujala.

I zvanična politika u Sarajevu smatra da su iegalni prelasci granice samo sporadični slučajevi.

“Ne samo u ovih par dana, i u zadnjih godinu dana bilo je prelazaka, ali to su skupine koje nisu vrijedne pominjanja, u odnosu na val na balkanskoj ruti. I danas tih prelazaka ima, ali nisu nikakav koridor”, kazao je Dragan Čovič, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

O mogućem valu izbjeglica koji su krenuli prema Bosni i Hercegovini nagovještavalo se i lani, ali se to nije dogodilo.

U septembru je devet Sirijaca uhvaćeno na Sarajevskom aerodromu, ali su oni bili samo u tranzitu kroz BiH, jer su se odmah uputili prema Srbiji.

Dva mjeseca kasnije, hrvatska policija uhvatila je skupinu kurdskih izbjeglica iz Turske, koji su pokušali da se domognu Hrvatske na potezu Bihaća i Lićkog Petrovog Sela.

A da ilegalni imigranti nisu novina u BiH, svjedoči i akcija Pješak iz 2012. godine, kad je otkriveno 14 ilegalaca na području Trebinja. Od toga su četvorica bili iz Sirije, a deset osoba s Kosova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.