Šahman, Dautbašić i Hadžijahić se izjasnili da nisu krivi

Vijesti 11. mar 201611:58 > 12:00
Sud BiH

Na Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište u slučaju Fahrudin Radončić i drugi. Prvooptuženi Radončić se nije pojavio na ročištu za izjašpnjenje o krivnji, a Bilsena Šahman, Bakir Dautbašić i Zijad Hadžijahić su se izjasnili da nisu krivi.

Radončić se nije pojavio na ročištu zbog zdravstvenih problema nakon što je iz pritvorske jedinice prije dva dana prebačen na UKCS. Na Sudu je rečeno da će izvještaj o stanju Radončićevog zdravlja biti dostavljen Sudu 14. marta. 

Hadžijahić je potvrdio da više nije uposlenik Ambasade SAD-a.

Podsjetimo, Radončiću je ponovo određen pritvor 4. marta nakon što je prethodno prekršio mjere zabrane. Rješenjem Suda BiH pritvor može trajati najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, do 15. februara 2018. godine ili do druge odluke Suda.

Protiv Radončića, ali i stranačkih kolega Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, je 15. februara potvrđena optužnica po svim tačkama.

Oni su svojim djelovanjem, prema navodima Tužilaštva BiH, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14. 12. 2015. godine do 12. 01. 2016. godine, počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Navode iz optužnice i krivicu navedenih osoba tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.