Šepić: Ravnogorski pokret je zločinački i fašistički

Vijesti 14. mar 201610:49 > 10:53
N1

Nakon jučerašnjeg napada na novinarske ekipe N1 i FTV-a koji je izazvao brojne reakcije, oglasio se i Senad Šepić, poslanik SDA u parlamentu BiH.

“Jučerašnji napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na novinare TV N1 i Federalne TV u Višegradu još jednom pokazuje da su zli duhovi prošlosti i nesposobnost institucija države prisutni u Bosni i Hercegovini.

Ma koliko se god staropečeni i novopečeni četnici trudili da rehabilitiraju Ravnogorski pokret, naročito u Srbiji ali i u dijelu naše zemlje, ovaj pokret po svojoj prirodi, naslijeđu i sadržaju jest fašistički i zločinački. Draža Mihailović je bio i ostao ratni zločinac.

A fašisti najviše vole udariti na nevine i nezaštićene, kao i na novinare koji su sve češće na udaru raznih kriminalaca, ekstremista i radikala.

Još prošle godine sam u Parlamentu BiH tražio raspravu o stanju medija i napadu na novinare u BiH, kako bi donijeli mjere da se stanje u ovoj oblasti popravi jer se u i Izvještaju Evropske komisije za medije za BiH za 2015. konstatovalo da kao država u ovom segmentu nazadujemo. Nažalost, Parlament BiH o tome još uvijek nema jasan stav i program mjera da se ova oblast unaprijedi.    

Mi kao društvo moramo reagirati na svaku pojavu fašizma i ekstremizma, bez obzira na to iz kog naroda to dolazilo. U modernim demokratskim društvima nema mjesta organizacijama kakav je Ravnogorski četnički pokret i one moraju zakonom biti zabranjene jer su ovakvi i slični projekti prijetenja miru u Bosni i Hercegovini.

Novinari, s druge strane, moraju biti maksimalno zaštićeni i mora im se osigurati nesmetan rad. To su standardi koji vrijede u Evropskoj uniji i prije ili kasnije moraju biti prihvaćeni od svih u našoj državi”, ističe se u saopštenju Senada Šepića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.