Bursać: Na takvom okupljanju se "morao" desiti napad

Vijesti 15. mar 201608:35 > 08:36
N1

Gost komentator u rubrici Press Novog dana bio je Dragan Bursać, novinar i kolumnista portala Buka.com.

Bursać je u posljednjoj kolumni između ostalog konstatovao “možete kao lopov i masovni ubica da ispijate kafu u centru svog grada koga držite, možete nastradati prilikom posjete zubaru… Zaboga, možete bukvalno da umrete od gladi. Jer smo takvi i tako nam je. U promil”. O toj izjavi je komentarisao kako smo svi mi zajedno krivci ili sretnici, u zavisnosti kako to ko gleda, za situaciju u kojoj jesmo i situaciju koju živimo. “Mi rapidno idemo unazad. Mi biramo iste ljude već 20 i nešto godina, na isti način razmišljamo, vaspitavamo djecu – to je čisti zakon akcije i reakcije. Okrenuti smo sami sebi sebi, a kad bismo se samo malo promijenili bilo bi nam bolje“.

Na pitanje da li mi ustvari uživamo u takvom životu je odgovorio: “To je jedan vid sadomazohizma, jer ako ponavljamo iste stvari koje su u svijetu loše, a nama dobre, mi počinjemo uživati u tim stvarima i plašim se da bi nas normalnost uhvatila nespremne“.

Mi ustvari napravimo dobru pripremu da se nešto loše desi i to loše se i dogodi i onda se čudimo zašto se to desilo. U Višegradu se desilo okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta gdje su bili prisutni ljudi takvog mentalnog sklopa da se jednostavno ‘morao’ desiti napad na novinare. Mi odobaravamo takva okupljanja i onda kad se napad dogodi mi se iščuđavamo“, dodao je.

O tome kako je moguće da se desi ovakav skup je kazao: “Mi moramo definisati šta su to fašistička obilježja da bismo to zabranili. Već vidim da Parlament Republike Srpske i Bosne i Hercegovine neće reagovati i da od toga nema ništa, nažalost, a mi svi znamo šta se dešava na takvim dešavanjima. Nemamo zakon protiv fašizma, obilježja fašizma i okupljanja takvih ideologija pa nam se to i dešava. Radio sam kratku analizu medija i na naslovnicama sam vidio potpuno odsutsvo realnosti koje nam se dešava“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.