Vijeće naroda RS odbilo prijedlog o osudi napada na novinare

Vijesti 15. mar 201615:22 > 15:24
N1

Sjednica Predsjedništva Vijeća naroda RS-a prekinuta je danas u Banjoj Luci, nakon što nije prihvaćena inicijativa Kluba Bošnjaka da se osudi napad pripadnika Ravnogorskog pokreta RS-a na novinarske ekipe 13. marta u Višegradu.

Bošnjački klub podržali su i delegati hrvatskog kluba u Vijeću naroda te napustili sjednicu, nakon što nije prihvaćen prijedlog da se osudi napad na novinarske ekipe N1 i Federalne televizije.

Podršku nisu dali klubovi Srba i ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a.

Delegati bošnjačkog kluba su u reagiranju pozvali entitetsku policiju da kazni aktere događanja u Višegradu te da se ravnogoroski pokret i slična udruženja brišu iz registra.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović je rekao da očekuju od vlasti RS-a i Srbije da se ograde od takvog ponašanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, “koji nastavljaju da promoviraju fašističke ideje i time izazivaju nacionalnu i vjersku netrpeljivost”.  

Na sjednici Predsjedništva Vijeća naroda RS-a trebalo je da se razmatra Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u RS-u, na koji je Klub Bošnjaka pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Nastavak sjednice je zakazan za 21. mart.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.