Vozaču iz BiH našli zolju i eksploziv, osuđen u Sloveniji

Vijesti 21. mar 201611:40 > 11:51
Pixabay.com

Okružni sud u Krškome osudio je na dvije godine i četiri mjeseca zatvora prevoznika iz BiH, nastanjenog u Francuskoj, u čijem je kombiju prošle godine na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje otkrivan ručni bacač zolja te dva kilograma industrijskog eksploziva.

Nakon što se Senad Rašidović u oktobru prošle godine zaustavio na prelazu, izvršena je kontrola njegova vozila u kojemu je bilo osam putnika. U jednoj ručnoj torbi u kojoj se na vrhu nalazilo svježe povrće pregledom je najprije otkrivena zolja, a onda i eksploziv pa je Rašidović pritvoren, a vrijeme do suđenja proveo je u slovenskom zatvoru.

Sud nije povjerovao u njegovu priču i interpretaciju kako je riječ o namještaljci, odnosno osveti čovjeka s kojim je u svađi. Presuda prevozniku, o kojemu su već pisali i mediji u BiH jer se sumnjalo da je povezan s radikalnim vjerskim skupinama, još nije pravomoćna.

Slučaj je odmah nakon hapšenja ispitivala i policija Federacije BiH te saopštila da je zajedničkim radom s francuskom i slovenskom policijom došla do spoznaje da se radi o klasičnoj trgovini oružjem. Istraga je vođena u tuzlanskom kantonu, odakle Rašidović potječe, no sumnje da je povezan s radikalnim vjerskim skupinama nikada nisu potvrđene. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.