Odluka o blokadi računa grada Bijeljine politička ili ne

Vijesti 30. mar 201617:48 > 19:16
N1

Poreska uprava RS blokirala je račune grada Bijeljine zbog nešto više od 200.000 KM duga za poreze i doprinose. Gradonačelnik ovoga grada optužuje da poreznici rade po političkoj direktivi s obzirom da je u toku predizborna kampanja.

Nalog za isplatu tekućih doprinosa dala je gradska uprava Bijeljine, tvrdili su još juče. Zbog, za njih tričavih 200.000 KM, nije bilo potrebe za blokadom gradskog računa. Poreznici treniraju strogoću, kaže gradonačelnik Mićo Mićić.

Već sutra će račun biti odblokiran. Dnevno na račun imamo priliv oko 200.000 KM i ta odluka da se blokira račun je čisto politička“, izjavio je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Mićo Mićić na čelu Bijeljine je od 2005. godine, a 2016. se bori za četvrti mandat. Protivkandidat će mu biti dojučerašnji stranački kolega Zlatko Maksimović, koga podržava i u entitetu vladajući SNSD – stranka Milorada Dodika kojoj nikako ne polazi za rukom da osvoji vlast u Bijeljini.

Zbog svega, aktuelni gradonačelnik Mićić optužuje da se blokadom računa Poreska uprava svrstala na jednu stranu politike.

U Poreskoj upravi RS odbacuju optužbe da postupaju po političkoj direktivi. Kažu da svako dugovanje za koje ne postoji poseban zaključak Vlade ili odluka o reprogramu podliježe prinudnoj naplati.

Ukupna dugovanja prema Poreskoj upravi RS iznose milijardu i 530 miliona KM.

Grad Bijeljina spada u manje dužnike, no blokada je uslijedila nakon opomene na koju su se oglušili, kažu u Poreskoj. Isto bi tvrde postupili da je u pitanju bilo koji drugi grad pa i Banjaluka.

Blokirani su računi grada Bijeljine jer nisu isplatili doprinose za decembar i januar, mi radimo naplatu poreza, ne gledamo da li je izborna godina, da li je grad, opština ili zdravstvena ustanova“, kazao je Velimir Kukobat, pomoćnik direktora Poreske uprave RS.

Vlada RS u martu je za 60 od ukupno 74 zdravstvene ustanove odobrila novi jednogodišnji reprogram dugovanja za poreze i doprinose, ali pod uslovom da te ustanove plaćaju tekuće obaveze.

Dug zdravstva prema Poreskoj upravi je 1.000 puta veći od duga grada Bijeljine i premašio je 200 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.