Kako je vlast RS iz Bobar banke izvukla 300 miliona maraka

Vijesti 31. mar 201614:49 > 14:54
Žurnal.ba

U filmu “Isisavanje” dokazali smo da je zločinačka organizacija, kao dio sistema, vrlo smišljeno, detaljno i temeljno opljačkala građane BiH. I da je sve pokušala da zataška, prijeteći rušenjem države...

“Bobar banka” je žrtva sistema, koji je iz nje izvukao 300 miliona maraka. Taj novac sklonjen je na račune u inostranstvu, najviše na Kipru. Sistem je pokušavao da zataška sistematsko pljačkanje stotine miliona maraka i dokaže da je za sve kriva smrt Gavrila Bobara, piše Žurnal.ba.

Na svu sreću, nije uspio.

Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) na području Banjaluke i Bijeljine sprovodi akciju kodnog naziva “Lavina”, u kojoj je uhapšeno više osoba osumnjičenih za aferu “Bobar banka”.

Akcija Tužilaštva BiH i Sipe je je rezultat višemjesečne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za “Bobar banku”, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarskog sektora.

Među glavnoosumnjičenim u akciji “Lavina” su direktorice Agencije za bankarstvo RS i Investiciono-razvojne banke RS Slavica Injac i Snežana Vujnić.

U filmu “Isisavanje”, u okviru TV serijala “Afera”, konstatovali smo da će kvalitetna istraga poslovanja “Bobar banke” pokazati da je zločinačka organizacija, kao dio sistema, vrlo smišljeno, detaljno i temeljno opljačkala građane Bosne i Hercegovine. I da je sve pokušala da zataška, prijeteći rušenjem države…

Najodgovorniji za nezakonitosti u radu “Bobar banke” i štetu od stotine miliona maraka snose direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac i ministar finansija Zoran Tegeltija, koji je bio obaviješten o nezakonitostima, ali nije preduzeo nijednu jedinu mjeru da ih spriječi. Nije to učinio ni nakon što je Gavrilo Bobar 2013. godine obavijestio nadležne institucije da u Trezoru banke nedostaje deset miliona KM, te da je izvlačenje novca počelo još 2009. godine, kada je uzeto prvih 57.000 KM.

Tegeltija, kao ni ostali iz vlasti RS, nisu preduzeli ništa da spriječe nestanak novca IRB-a, a riječ je desetinama miliona maraka. Nije to učinila ni Snežana Vujnić, direktorica IRB-a, koja je jedna od glavnoosumnjičenih za gubitke desetina miliona maraka u Bobar banci.

Niko iz vlasti RS nije želio da govori za “Aferu” u vezi sa propašću “Bobar banke”. Govorili su predstavnici opozicije, Dragan Čavić i Milanko Mihajilica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.