Kremić o popisu: BiH bi se mogla susresti sa sporovima suda

Vijesti 10. apr 201611:09 > 11:10
N1

Građani Bosne i Hercegovine još uvijek čekaju na objavu rezultata popisa stanovništva koji je obavljen 2013. godine. Sjednice Centralnog popisnog biroa održavaju se skoro svake sedmice, no dogovora nema. O tome izlazi li se sa novim rješenjima i kakvim u Novom danu govorio je Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH.

Na posljednjoj sjednici statističare je posvađala nacionalnost, jezik i vjeroispovijest. Federalni zavod za statistiku i zamjenik direktora državne agencije za statistiku otvoreno su se usprotivili prijedlogu da se oko 120 hiljada popisanih građana prizna kao rezidentni, a da se izbriše njihova nacionalna pripadnost.

U svakom slučaju popis je jedan od uslova ka daljem napretku BiH ka EU. Ne bih se složio s tim da su se statističari posvađali, jednostavno je došla do mimoilaženja u razmišljanjima. Trenutno se bavimo posljedicama prethodno nastale situacije. Na 45. sjednici Agencija za statistiku je predložila jedinstven program obrade podataka, međutim taj prijedlog se nije stavio na glasanje, ne znam zašto. Mi ovdje kao članovi centralnog popisnog biroa ne predstavljamo sebe nego instituciju i institucionalno treba i da razgovaramo”, komentarisao je Kremić.

Prvog jula mora da bude gotov i objavljen popis i očekujem da će se u četvrtak usvojiti jedinstven program po međunarodnim standardima. Ako ne dođe do toga, ako ne ispoštujemo zakon, BiH bi se mogla susresti sa sudskim sporovima. Da ovo nije teorijska priča, potvrđuje i činjenica da kad se Slovenija suočila 1992. godine s takvom situacijom da su iz registra stanovništva izbrisali 25.000 građana svojih, nakon toga Sud za ljudska prava je donio presudu u kojoj govori da je Slovenija kriva za kršenje ljudskih prava i dan-danas ispravlja svoje grešku, a mi imamo spornih 100.000“, rekao je.

Kazao je i šta očekuje od iduće sjednice: “Na sjednici, koja će se održati u četvrtak, očekujem da se izjašnjavamo po međunarodnim EU standardima i da vidimo ko je za to da BiH ide prema EU, a ko ne. Metodologija o obradi je morala biti napravljena mnogo prije. Agencija za BiH utvrđuje međunarodnu jedinstvenu priznatu metodologiju u kojoj entiteti učestvuju i obavezni su da se usaglašavaju sa metodologijom Agencije za statistiku BiH“.

Na pitanje da li će popis biti spašen je rekao: “Ne bih rekao da bi to trebalo propasti, ali evidentno je da nas to koči ka putu ka EU i očekujem da se na sljedećoj sejdnici ne bude razgovora o pojedinačnim prijedlozima, već o institucijalnim i nadam se da će u četvrtak biti usvojen program koji je predložila Agencija za statistiku BiH“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.