VM BiH ocijenilo da je zadovoljavajuća sigurnosna situacija

N1

Dok se danas obilježavala godišnjica terorističkog napada u Zvorniku, koji se dogodio prošle godine, Vijeće ministara BiH ocjenjuje kako je sigurnost u 2015. bila na zadovoljavajućem nivou.

Međutim, stručnjaci ističu kako sigurnosne agencije u BiH nekoordinišu međusobno dovoljno, a obavještajno-sigurnosni podaci se ne razmjenjuju. Šta više, druge obavještajne agencije djeluju na prostoru naše zemlje.

Vijeće ministara BiH iznosi informaciju za prošlu godinu u kojoj navodi podatke o stanju sigurnosti u BiH, iznoseći, prema njihovom mišljenju, pozitivne pokazatelje o smanjenju krivičnih djela, šverca narkoticima, smanjenja broja ubistava. Kažu, ovome su doprinijele brojne policijske mjere provedene na terenu, uključujući i preventivne. Jesu li građani BiH sigurni?

“Ja generalno mislim, analizirajući te pokazatelje, da moramo i trebamo da pružimo više sigurnosti našim građanima”, smatar Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

U 2015. imali smo dva teroristička napada sa smrtnim ishodima, dogodile su se dvije spektakularne pljačke, od čega dvije sa smrtnim ishodom. Počinjeno je manje krivičnih dijela ubistava u odnosu na 2014. Međutim i dalje ključnu opasnost predstavlja terorizam.

“Sve policijske agencije u BiH moraju da rade zajedno da ih spriječe u tome. I da spriječe buduće terorističke akte u BiH. Radimo, svakako da radimo, prepoznajemo ih, pratimo”, tvrdi Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Sigurnosne strukture u BiH navode kako je situacija u 2015. u oblasti sigurnosti na zadovoljavajućem nivou i nije ništa lošija u odnosu na godinu prije. Međutim, stručnjaci u ovoj oblasti kažu da sigurnosna situacija u BiH nije nimalo dobra.

Goran Kovačević s FKN u Sarajevu kaže da ako smo imali dva teroristička napada, ako smo imali spektakularne pljačke i teška ubistva, ne može se govoriti o dobroj godini s sigurnosnog aspekta. On ističe da je pokazatelj loše sigurnosti taj što su prilikom dolaska Pape prošle godine ili direktora CIA-e prije nekoliko dana obavještajne podatke o stanju sigurnosti u BiH iznosile strane obavještajne službe.

“Ako nas obavještajno pokriva jedna služba, nije isključeno da je naša vojska ili naša policija infiltrirana takvim agentima, o čijoj sigurnosti i kakvoj bezbjednosti govorimo”, ističe Kovačević.

Sigurnosne službe u BiH moraju međusobno sarađivati. Borba protiv kriminala i terorizma mora biti prioritet. Adekvatna borba će biti kada, smatraju stručnjaci, na odgovornim funkcijama počnu sjediti profesionalci, a ne podobni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.