Detalji suđenja Radončiću: Svjedočenja Burzić i Selimovića

Vijesti 27. apr 201617:31 > 18:28
N1

Svjedočenjem tri svjedoka optužbe nastavljeno je suđenje Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću. Optuženi su za udruživanje radi ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoke, posebno svjedokinju Azru Sarić u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Kao svjedok optužbe u Sud Bosne i Hercegovine stigla je glavna tužiteljka Tužilaštva Sarajevo sa zamjenicom. Ispitane su o okolnostima na osnovu kojih je Burzić formirala predmet neposredno prije hapšenja Bakira Dautbašića na osnovu njegovog podneska. Pošta je sadržavala izjavu u kojoj se pominje Azra Sarić i proces koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljemdija.

“Ja sam rekla da ću formirati KTA predmet. Pozvala sam zamjenicu Aidu Topalović, koja je inače zadužena za rad opšteg odjela, i rekla sam joj da bi trebalo pozvati i saslušati Bakira Dautbašića i gospođu koja je navedena u tom podnesku na okolnosti te notarske izjave i da ćemo nakon toga kontaktirati Tužilaštvo BiH jer je u tom podnesku navedeno da to ima veze sa slučajem i predmetom koji se vodi u Prištini”, izjavila je Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljka i svjedok optužbe.

O terminu Dautbašićevog pojavljivanja u kantonalno tužilaštvo kontaktirale su Dalida Burzić i novinarka Duška Jurišić.

Tužilac: Da li ste nakon toga imali kontakata sa Duškom Jurišić i eventualno pominjali ovu temu.

Dalida Burzić: Jesam, jesam, znam datum, sigurno je bio pravoslavni Božić, 7. januar. Duška je pozvala mene i Himzu Selimovića da nas počasti. Poznajem Himzu Selimovića dugi niz godina dok je još bio komesar MUP-a Kantona Sarajevo. Mi smo sjeli u kafić tu veče, u “Cacao” u Šoping centru. Pošto smo se mi već čule prije toga oko tog termina za saslušanje po ovom predmetu, samo u tom dijelu je bio razgovor. Otprilike, ja se tačno ne mogu sjetiti – biće pozvani da se saslušaju, jeste, treba raditi po Zakonu.

Tužilac: O čemu ste razgovarali sa Duškom Jurišić i Dalidom Burzić?

Selimović: Razgovarali smo kao stari prijatelji o više tema. Ja sam se ustajao i javljao često na telefonske pozive koje sam imao. U jednom momentu registrovao sam da one pominju da ima prijava Bakira Dautbašića da ga neko ucjenjuje. Reagovao sam da uvijek u svakom slučaju i bez obzira o kome i kakvoj osobi se radi treba poštovati Zakon.

Iskazi svjedoka optužbe idu u prilog odbrane, stava su Radončićevi advokati.

“Jedan od navoda optužbe je i to da je gospodin Radončić zajedno sa Bilsenom Šahman i gospodinog Dautbašićem uticao na rad Tužilaštva. Ovdje se očigledno nije radilo o tome, vidjeli ste i sami o čemu se radilo”, tvrdi Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića.

Inače, suđenje lideru Saveza za bolju budućnost od početka prate i njegove strančke kolege. Takav slučaj bio je i danas. Pojedini su u znak podrške predsjedniku stranke nosili majice sa njegovim likom i natpisom – “volimo te”.

Suđenje u predmetu Radončić i drugi nastavlja se 4. maja kada će biti ispitana još četiri svjedoka optužbe uz dodatno unakrsno ispitivanja Dalide Burzić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.