Hasanbegović: BiH ću ponuditi novi sporazum o kulturi

Vijesti 05. maj 201612:32 > 12:32
Srna

Ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović rekao je da će ponuditi BiH potpisivanje novog sporazuma o konkretnoj programskoj saradnji u oblasti kulture, jer je cilj te zemlje da ta saradnja sa BiH dobije novu dinamiku.

Hasanbegović je danas razgovarao u Sarajevu sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem o produbljivanju odnosa u kulturi, a novi sporazum bi trebalo da utvrdi modele saradnje koji su najprikladniji potrebama Hrvatske i BiH.

“Želimo dopuniti stari sporazum o saradnji novim programskim sadržajima, sve ustanove Ministarstva kulture Hrvatske su na raspolaganju Ministarstvu civilnih poslova i u tom kontekstu sinoć sam otvorio izložbu Arheološkog muzeja iz Zadra u Zemaljskom muzeju BiH. Ministarstvo kulture Hrvatske daje posebnu podršku Zemaljskom muzeju koji prolazi kroz težak period”, rekao je Hasanbegović novinarima u Sarajevu prije sastanka.

Hasanbegović je istakao da će se o konkretnim projektima početi danas razgovarati da bi se što prije došlo do konkretnog programa, a skorašnja zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara bi bila najbolja prilika za potpisivanje konkretnih sporazuma.

Osmanović je podsjetio da su dvije zemlje potpisale 2002. godine Sporazum između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara o kulturnoj, sportskoj i prosvjetnoj saradnji.

“Danas ćemo razgovarati kako ga produžiti i formirati komisije koje će raditi na implementaciji, kao i o zajedničkom projektu nominacije stećaka za upis na svjetsku listu baštine UNESCO-a gdje zajedno radimo već šest godina, a u Istanbulu očekujemo da se taj posao privede kraju”, naveo je on.

Osmanović je pozitivno ocijenio saradnju BiH i Hrvatske u okviru programa EU “Kreativna Evropa” u oblastima “Mediji” i “Kultura”.

“Ovo je naš prvi sastanak i prilika da dogovaramo da se saradnja konkretizuje. Hasanbegović je pokazao veliki interes za Zemaljski muzej i neće izostati njegova značajnija podrška toj najstarijoj kulturnoj instituciji u BiH o čemu ćemo razgovarati“, zaključio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.