Svjetski mediji o otvaranju Ferhadije

Vijesti 07. maj 201618:06 > 19:08
N1

O otvaranju Ferhadije se priča širom svijeta. Vijest da je otvorena džamija, za čije je obnavljanje trebalo 23 godine, prenijela je većina bitnih svjetskih i regionalnih medija.

Priču o Ferhadiji donosi britanski Guardian, koji piše o uzdizanju džamije iz ruševina 23 godine nakon što je uništena. Guardian opisuje historijski značaj ove građevine, kao i dešavanja tokom rata u kojim je u Banjaluci srušeno 16 džamija.

Fox news izvještava da su na ulicama Banjaluke danas bile prisutne hiljade policajaca i specijalnih snaga, obezbjeđujući skup kojem je prisustvovao i turski premijer Ahmet Davutolu.

Otvaranju Ferhadije, pored svjetskih agencija, veliku pažnju posvetili su i turski mediji. Prenose riječi turskog premijera sa ceremonije otvaranja da u Turskoj ima 78 miliona prijatelja koji podržavaju Bosance i Hercegovce.

Mediji u regioni navode da je uz prisustvo okupljenih vjernika, veliko osiguranje obezbjeđivalo da skup protekne bez problema, te prenose poruke vjerskih poglavara i političkih predstavnika.

Neki su se ovoj priči posvetili i reportažno, te donose priču o dizanju Ferhat-pašine džamije iz pepela.

Otvaranje Ferhadije u duhu zajedništva i tolerancije pozdravile su ličnosti i delegacije iz svijeta. Na Twitteru se oglasio i bivši visoki predstavnik u BiH, Carl Bildt. “Veoma sam sretan vidjeti da se ponovo otvara lijepa džamija Ferhadija u Banjaluci. Veliki događaj”, napisao je Šveđanin.

Princ Charles od Velsa čestitao je svima i istakao važnost obnove, koja je pokazatelj međusobne podrške zajednica na putu pomirenja. Današnji događaj predstavlja nevjerovatan uspjeh i ogromnu počast umijeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svima koji su doprinijeli procesu restauracije, dodao je Charles.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.