Ferhadija i ljudske priče: Kao da smo ponovo rođeni!

Vijesti 07. maj 201618:40 > 19:23
N1

Od šest do osam hiljada osoba prisustvovalo je otvaranju Ferhat-pašine džamije. Mnogi od njih pristigli su organizirano autobusima iz cijele BiH, ali i dijaspore. Za sve njih obnova Ferhadije znači ponovno rađanje suživota.

140 autobusa i kombija, stizalo je od ranog jutra. Neki su učili vjerske knjige, drugi su sa sjetom gledali u Vrbas, Kastel, Ferhadiju. Mnogi iz dijaspore u Banjaluci nisu bili godinama.

“Ja sam iz Banjaluke, a živim u Italiji. Došla sam samo radi ovoga”, otkrila nam je jedna gospođa.

“Veliki događaj za Banjalučane. Nadam se da će proći dobro sve”, dodao je Rusmir, koji je također došao iz Italije.

Mnogo Sarajlija došlo je da vidi obnovljeni biser osmanske arhitekture.

“Došla sam sa prijateljicom Sanjom, kćerkom Hevelinom. Dobrodošlica je super, svi su fer i korektni”, kazala je Ermina Ramić iz Sarajeva.

Manji broj vjernika od najavljivanog, nije značio i manje emocija. Radost su osjećali i oni koji su izgubili najmilije u ratu. U srcima im je danas praštanje.

“Od svog sina dvije kosti da nađem, ali opet smo radosni, baš nam je lijepo. Želimo da prođe ovaj dan, za sve je ovaj dan bitan, sve što je ružno da je prošlo”, smatra Vida Osmanović iz Bratunca.

“Želim svim ljudima dobre volje: Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, samo suživot”, poručio je Ibrahim Ibrahimović iz Konjević Polja.

Nakon više sati putovanja i dugotrajnog programa otvaranja Ferhadije, većina vjernika vraća se kućama. Kažu, uvjereni su da je skup u Banjaluci pokazao da je najveći dio ljudi u Bosni i Hercegovini, svih nacija, opredijeljen za trajni mir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.