Zvizdić o popisu: Ne vidim ništa dobro u odgađanju datuma

Vijesti 12. maj 201617:26 > 19:14
N1

Jesu li građani koji žive i rade u inostranstvu rezidenti ili ne? Kako dogovora i dalje nema, statističari predlažu da se mijenja zakon i produži rok za objavu rezultata popisa stanovništva. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić statističarima poručuje - radite svoj posao i ne prebacujte odgovornost.

Odgoda nije dobra ideja i popis ne bi smio biti pitanje politike.

Popis stanovništva i domaćinstava treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odlaganja kazali su za N1 iz Delegacije EU u BiH. Slična poruka i iz OHR-a. Pozivaju vlasti na pronađu rješenje. A predsjedavajući VM BiH, koji boravi u Briselu, kaže – pomjeranje rokova nije dobra ideja.

“Nisam vidio da je ta ideja o prolongiranju datuma za objavljivanje popisa naišla na pozitivno razmišljanje ili prihvatanje takve ideje. Svi sagovornici smatraju da popis treba što prije biti objavljen u skladu sa zakonom i evropskim standardima kako bi bio kompatibilan sa njhovim statističkim podacima”, tvrdi Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dok je popis na čekanju – istraga traje. Uskoro bi se moglo oglasiti državno tužilaštvo. Provjere se vrše, svjedoci ispituju. A posljedice neobjavljivanja rezultata po državu mogle bi biti višestruke.

BiH riskira da rezultati ne budu prihvaćeni i validni. Ukoliko se objave nakon 1. jula, BiH riskira svoj evropski put i ekonomski napredak. Na čekanju su sve analize studije i strategije koje bi se mogle i trebale raditi nakon objave rezultata.

A kasni se jer nema saglasnosti o tome ko su rezidenti. Državna i entitetske agnecije imaju različite stavove.

“Ustvari vraća se sve na početak da entitetski zavodi učestvuju u izradi jedinstvenog programa, a da državna agencija utvrđuje takav program”, kazala je Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS.

Državna agencija za to traži produženje roka. Tvrde- imaju podršku Eurostata. Federalna se protivi.

“Ovo se ne smije desiti. Bio bi presedan. Agenciju za statistiku, Federalni zavod za statistiku je kontinuirano upozoravao da do ovoga ne dođe”, otkrio je Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH.

I da se rok produži hoće li se statističari dogovoriti ako već do sada nisu?

“Ja kažem da hoćemo”, poručuje Velimir Jukić, direktor državne Agencije za statistiku.

Garancije ipak nema. Podsjetimo, popis je koštao 50 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.