SAD nezadovoljne retorikom političara iz RS

Vijesti 17. maj 201618:03 > 19:16
N1

Nemamo ništa sa protestima u Banjaluci, poručila je danas ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, dodavši da nisu zadovoljni retorikom političara ovog bh. entitetu. Sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Hoytom Brianom Yeeem razmatrala je napredak na reformskom putu BiH, te su zaključili da se reforme provode sporo.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Brian Yee i američka ambasadorica govroili su o aktualnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju put zemlje ka EU i NATO-u.

Na novinarsko pitanje da li američka ambasada ima neke veze sa organizacijom protesta opozicije u Republici Srpskoj, ambasadorica Cormack kategorički je odgovorila da nema. Pomoćnik državnog sekretara rekao je da svako ima pravo na slobodu govora, ali ipak nije zadovoljan retorikom političara u RS tokom protesta opozicije i kontramitinga vlasti.

“Mi podržavamo slobodu govora, ali ne govor mržnje, nacionalističke statove, koji idu protiv neophodnog procesa pomirenja. Neću komentisari pojedinačne izjave, ali mislim da znate o čemu govorim”, rekao je Yee.

Bosna i Hercegovina je učinila neke pomake kada je u pitanju Reformska agenda, pogotovo kada je u pitanju Zakon o radu. No nephodni su dodatni koraci kada je u pitanju funkcionalna privreda, stabilna vlast koja može samostalno donositi odluke i izborni sistem u skladu sa međunarodnim standadima – posebno kada je u pitanju Mostar, gdje nisu stečeni uslovi za raspisivanje izbora.
Ambasadorica Cormack smatra da su paradžemati i dalje problem, ali je zadovoljna naporima vlasti u ovom pogledu.

“Znate da je BiH usvojila prvi zakon o stranim borcima na ljeto 2014. Svjedočili smo hapšenjima i nekim presudama u decembru prošle godine. Taj proces se treba nastaviti za ostale osumnjičene osobe. I dalje blisko sarađujemo kada je riječ o provedbi zakona i policijskim agencijama. Važno je da je Islamska zajednica počela govoriti o ovom pitanju unutar svoje institucije”, smatra ambasadorica.

U poslijepodnevnim satima, pomoćnik državnog sekretara Hoyt Brian Yee zatvorio je dnodnevnu konferenciju “Izgledi za napredak”. Dodao je da vlasti moraju biti brže u provođenju Reformske agende, kao i vlast mora biti usaglašena u važnim pitanjima, kao što su sredstva MMF-a. A ključno je, dodao je, zaustaviti odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.