Kremić o popisu: Institucije su ispoštovale preporuke EU

Vijesti 19. maj 201609:10 > 09:14
N1

U Sarajevu je jučer potpisana odluka o objavi rezultata popisa stanovništva. Agencija za statistiku BiH donijela je Odluku o uvrđivanju Jedinstvenog programa obrade podataka Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Uživo iz Talina u program Novog dana na N1 javio se Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, koji je čestitao direktoru Agencije za statistiku Velimiru Jukiću na zakonito donesenoj odluci koja je donesena po međunarodnim preporukama.

“Želim da čestitam direktoru Jukiću na utvrđenoj metodologiji, a čuli smo se i privatno – gdje sam mu čestitao na zakonito donesenoj odluci, po međunarodnim preporukama”, kazao je.

Kazao je da je situacija koju je Jukić naslijedio bila jako složena, te da su u samom finišu došli na ova mjesta.

“Nas dvojica nismo kreirali situaciju koja je nastala, kao ni ovo Vijeće ministra, nego su te posljedice od ranije”, istakao je Kremić.

“Drago mi je da smo se izdigli od te situacije, Drago mi je da je gospodin Jukić postpupio po zakonima. Dokazali smo da se uz mnogo truda mogu ispoštovati sve preporuke, i da će rezultati biti u skladu sa standardima koje EU očekuje od nas”.

Čestitao je i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizviću i Adilu KOsmanoviću koordinatoru koji su pomogli pri rješavanju trakavice oko popisa.

Kazao je i to da se ne bi složio sa terminom “kompromis”, koji su mediji najčešće koristili proteklih dana oko nesuglasica oko popisa stanovništva koji je obavljen 2013. godine.

“Drago mi je da su institucije BiH poštovale zakone koji su doneseni. Uvijek postoje određene mjere gdje bi voljeli na određeni način da se uradilo brže. Zakon je jasan, preporuke se jasne – i tako se postupalo”.

Šta je kočilo proces, i gdje se sve na koncu “dogovorilo?

“Te stvari više ne koče popis. Odgovornost je bila na direktoru Jukiću, i vrijeme od decembra kako je tu. Trebalo mu je vremena da sagleda činjenice, da se konsultuje. Jedino ispravno rješenje je da se objave rezultati popisa sa praksom EU. Mi imamo predispozicije da budemo članica porodice zemalja EU. Ova metodologija nije imala alternativu”, kaže Kremić.

Rezidentni stanovnici, odnosno pitanje 40 je ono koje je najviše puta pomenuto, a Kremić smatra da to pitanje ne treba uzeti u obzir kod rezidentnih stanovnika.

“Ako neko dobije nagradu da ide na školovanje SAD – on nije rezident SAD-a nego BiH”, kazao je dodavši da se ovdje radi o popisu BiH, i to je metodologija BiH.

“Ovo nije popis entiteta, nego države – i urađeno je po metodologiji koja se morala poštovati”.

1. juli je rok za objavu rezultata popisa, a da li može doći do novih opstrukcija Kremić je kazao: “Ne razumijem kako se to može uraditi. Mislim da je poslana jasna poruka. Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da se nepovratno krenulo na put reformi, i tako će biti. Očekujem da će se do sutra revidirati plan aktivnosti, i da će me informisati o aktivnostima koje slijede”.

“Mi kao entitetski zavod ćemo pružiti punu podršku državnoj agenciji, radit će se u dvije smjene i vikendima”, kazao je Kremić na koncu javljanja u jutarnjem programu N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.